Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Prefectul județului Constanța avertizează: “Pericolul pestei porcine africane este real!”

Published

on

Pesta porcină africană este o boală periculoasă care nu se poate trata, la acest moment, din cauza lipsei un vaccin. Afecțiunea a fost confirmată în mai multe localități, autoritățile și fermierii fiind în alertă pentru ca boala să nu se extindă.

Virusul pestei porcine africane nu se transmite la om și nu afectează omul.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, alături de prefectul județului, Dumitru Jeacă a avut astăzi, 9 august 2018, o întâlnire cu reprezentanți ai insituțiilor ce fac parte din Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) și reprezentanții primăriilor din teritoriu.

Tema discuțiilor a fost legată de prezența Pestei Porcine Africane în localitățile din județ. Până în acest moment la nivelul județului Constanța au fost confirmate focare de Pestă Porcină Africană în 10 (zece) localități. Cele mai afectate localități fiind Ciobanu (Pod Giurgeni), Cheia – Grădina și Vadu – Corbu. Pentru prevenirea răspândirii bolii în celelalte localități, autoritățile au luat măsuri de sacrificare preventivă a suinelor. În total, până în acest moment, în localitățile unde a fost confirmată molima, au fost sacrificate 1.840 capete.

Advertisement
usr

Iată ce a scris prefectul județului Constanța pe pagina sa de Facebook:

“Județul Constanța este unul dintre cele afectate de acest virus. Am luat toate măsurile necesare de prevenire, dar este extrem de important ca și cetățenii să conștientizeze efectele devastatoare pe care le poate genera virusul. În calitate de prefect al județului Constanța, fac apel către toți locuitorii județului să se informeze cu privire la simptomele acestei maladii și să anunțe de urgență autoritățile responsabile în cazul în care sesizează probleme, atât în gospodăriile personale cât și în zonele limitrofe localităților. Suntem pregătiți să intervenim și să acționăm astfel încât să reducem la minimum pagubele! Mizez pe responsabilitatea socială a cetățenilor județului Constanța, dovedită de-atâtea ori în istoria noastră milenară! Pentru o informare cât mai corectă vă rog să urmăriți cu atenție materialul următor realizat de Comisia Europeană în colaborare cu Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)”.

La rândul său, președintele CJ Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a precizat, prin intermediul unui comunicat remis redacției, următoarele:

“Îi rog pe cetățenii județului Constanța să fie conștienți de pericolul real pe care îl reprezintă acest virus. Solicit sprijinul și înțelegerea cetățenilor în ceea ce privește respectarea  măsurilor de prevenție a răspândirii virusului, având în vedere gravitatea bolii. De asemenea, trebuie luate în calcul și consecințele economice generate de apariția și răspândirea acesteia. Mă voi implica activ și voi ține pemanent legătura cu primarii din județ pentru a acționa eficient în caz de nevoie. Fac un apel către toți locuitorii din județ să se informeze asupra virusului Pestei Porcine Africane și să raporteze orice suspiciune de îmbolnăvire.”

Pe haine se ia cel mai ușor

De asemenea, precizăm că primarii din județul Constanța au participat, joi, la o întâlnire de informare pe marginea acestui subiect.

“Va rog sa nu va deplasați in zonele infestate! Pe haine se ia cel mai ușor! Nu lăsați porcii liberi! Anuntati orice eveniment! Va rog sa nu mai credeți toate năzbâtiile !Contactati-ma pe Facebook, la orice ora din zi și din noapte! Riscati sa rămâneți fără animale!”, scris pe pagina sa de Facebook și primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi.

Potrivit specialiștilor, chiar dacă porcul este taiat și carnea congelatî și preparată dupa mai mult timp, virusul nu dispare. Astfel, populația este sfătuită să nu sacrifice în regim propiu animalele și să contacteze medicul veterinar în cazul în care animalele prezintă semne de boală. În plus, cetățenii sunt sfătuiți să nu hrănească animalele din curte cu resturi alimentare ce aparțin porcilor sacrificați, deoarece riscă să propage boala la animalele sănătoase.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions