Tensiunea campaniei electorale se simte puternic. Președintele Klaus Iohannis a refuzat fără nici o motivație o remaniere guvernamentală și mai apoi a refuzat tot nemotivat și numirea unor interimari după ieșirea ALDE de la guvernare. Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională (CCR) cu un conflict de natură constituțională între autoritățile statului solicitând judecătorilor constituționali să indice care e calea de urmat pentru că acțiunile președintelui au blocat activitatea guvernamentală. Prim-ministrul consideră că prin acțiunile sale președintele își arogă un drept de VETO pe care nu îl are potrivit deciziilor CCR, ci sumtem în prezența unei decizii prezidențiale motivate politic cu o puternică tentă electorală.
În documentul consultat de STIRIPESURSE.RO se poate observa că premierul a reclamat CCR nu doar refuzul numirii interimarilor propuși după ieșirea ALDE, ci și refuzul motivării (așa cum deja CCR statuase printr-o decizie anterioară) a refuzului remanierii guvernamentale propuse de premier de dinainte de ieșirea ALDE de la guvernare.
Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională pentru refuzul revocării, și respectiv, numirii unor miniștri la propunerea prim-ministrului, potrivit prevederilor art.85, alin.2 din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari dintre membrii în funcție ai Guvernului, la propunerea prim-ministrului, potrivit prevederilor art.107, alin.3 din Constituția României, republicată.
Președintele României a refuzat nemotivat:
-emiterea decretului prezidențial prin care Șerban Valeca să fie numit în funcția de ministru al Educației Naționale
-emiterea decretului prezidențial prin care Iulian Iancu să fie numir în funția de viceprim-ministru
-emiterea decretului prezidențial prin care Ana Birchall să fie revocată din funcția de ministru al Justiției
-emiterea decretului prezidențial prin care Dana Gîrbovan să fie numită ministru al Justiției
-emiterea decretului prezidențial prin care Mihai Fifor urma să fie revocat din funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice al României
-emiterea decretului prezidențial prin care Ana Birchall urma să fie numită în funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.
Premierul susține că și-a îndeplinit obligația constituțională de a iniția procedurile prevăzute de lege pentru numirea unor noi membri ai Guvernului în timp ce președintele României a încălcat prevederile Art.85 alin.2, Art.106 și Art.107 din Constituția României, republicată, de a numi prin decret, un nou ministru titular, pe postul rămas vacant.
În ce privește numirea unor interimari, după demisia miniștrilor ALDE din Guvern (Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministru al Mediului, Anton Anton, ministrul Energiei și Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul), deși textul constituțional este imperativ, președintele a luat act prin decret a încetării funcției de ministru, dar a refuzat numirea unor interimari propuși de premier.
Viorica Dăncilă anunță că a înaintat președintelui trei adrese în acest sens – Adresele 5/5362, 6/5363 și 5/5364 din 27 august 2019, dar că nu a primit nici un răspuns ceea ce a dus la un blocaj grav la nivelul celor trei ministere, dar și a guvernului în general.
Premierul citează Decizia CCR prin care s-a statuat că Președintele României nu are drept de veto fațăde propunerea prim-ministrului de numire în funcție a membrilor Guvernului în condițiile Art.85, alin.2 din Constituție, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru funcție a candidatului și poate cere prim-ministrului o altă propunere de candidat la funcție – ”Așa se poate observa, intenția Curții nu a fost să creeze un drept al Președintelui, ci mai degrabă o obligație, în sensul ca decizia de refuz a Președintelui să nu fie discreționară (”Președintele rămâne răspunzător politic, în fața electoratului, pentru modul în care a motivat refuzul de a da curs propunereii prim-ministrului, după cum primul-ministru și Guvernul rămân răspunzători politic în fața Parlamentului”, arată Curtea în decizia susmențională)”.
Prin urmare premierul Viorica Dăncilă susține în Cazul refuzului remanierii că aprecierile președintelui au fost cu caracter pur politic – inclusiv cu tentă electorală și prin urmare nu pot constitui elemente care să justifice un refuz de a numi o persoană ca membru al Guvernului.
În ce privește refuzul președintelui de a numi interimari dintre membrii Guvernului, premierul apreciază că președintele a acționat în disprețul Constituției, a legilor în vigoare și a deciziilor Curții Constituționale alegând să acționeze după principiul ”Statul sunt eu”, se arată în documentul consultat de STIRIPESURSE.RO
”Toate aceste aprecieri care însoțesc refuzul de a numi persoanele propuse pentru funcția de membru al Guvernului conturează un tablou sumbru, al unui președinte autocrat care acționează pe principiul Statul sunt eu.”, susține premierul Viorica Dăncilă.
În același timp prim-ministrul apreciază că ”Disprețul președintelui este egal și față de jurisprudența Curții Constituționale” atunci când pentru evitarea blocajelor constituționale și în spiritul Constituției s-a stabilit dreptul președintelui de a refuzat, motivat, o singură dată, o propunere pentru ocuparea funcției de membru al Guvernului.
În aceste condiții premierul le solicită judecătorilor CCR să constate existența conflictelor constituționale atât în Cazul refuzului remanierii propuse de prim-ministru, cât și în Cazul numirii interimarilor pe posturile rămase vacante după ieșirea ALDE de la guvernare și să indice ”conduita în acord cu prevederile constituționale la care autoritățile publice trebuie să se conformeze”
_
CCR a anunțat deja că a stabilit ca până la 11 septembrie părţile să îşi exprime punctul de vedere. Termenul pentru şedinţa de judecată se stabileşte ulterior.
sursa: stiripesurse.ro