Conecteaza-te cu noi

Politica

Premierul Cîţu anunţă un deficit de peste… 8%: “Cei de la Comisia Europeană nu sunt fericiţi”

Published

on

Premierul Cîţu a anunţat că deficitul bugetar va fi de 8,2% în sistem ESA, care este sistemul folosit de Comisia Europeană, şi de 7,16% în sistem cash. Potrivit lui Cîţu, abia în 2024 se va reveni la ţinta de deficit de 3%, prevăzută în Tratatul de la Maastricht.

“Vreau să vă dau câteva repede. Creşterea economică este estimată la 4,3%, cu un PIB nominal în jur de 1116 miliarde lei. Acest PIB este cam la fel cu cel de anul trecut şi similar cu cel din 2019. Deci trei ani la rând în care PIB-ul a fost aproape constant. În acest interval, cheltuielile au crescut foarte mult. Deficitul bugetar pe care îl estimăm este în jur de 7,16%, încă îl calculăm exact. Acest deficit duce la un deficit ESA, după care evaluează Comisia Europeană, agenţiile de rating şi partenerii internaţionali, de aproape 8,2% din PIB. Anul trecut am avut un deficit ESA de 9,1%. Ajustarea este mai mică de un procent. Să ştiţi că cei de la Comisie nu sunt fericiţi cu această ajustare şi va trebui să-i convingem că suntem credibili şi de aceea venim şi cu estimări pentru 2022. Revenirea la 3% pe cash  şi pe ESA se va face în 2024. Pentru 2022 estimăm un deficit de 5,84% pe cash şi 6,36% pe ESA, 4,27% pe cash în 2023 şi 4,68% pe ESA. În 2024, 2,89% din PIB pe cash şi 2,9% pe ESA. Este un program pe patru ani de a stabiliza finanţele publice. Veniturile vor avea anul acesta o creştere de 13% faţă de anul trecut. Sunt o mare parte din veniturile pe care le-am amânat anul trecut, ca facilităţi fiscale”, a declarat Cîţu citat de jurnaliștii de la stiripesurse.ro.

Sistemul cash presupune luarea în considerare a plăţilor făcute efectiv, adică a banilor ce ies din visterie. Sistemul ESA cuprinde şi plăţile angajate, chiar dacă banii efectiv sunt daţi la un alt termen, în alt exerciţiu bugetar.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions