Drumul transfrontalier dintre Lipniţa şi Cainargea (Bulgaria), care are o lungime de peste 17 kilometri, a fost finalizat încă din anul 2014. Fostul primar al comunei Lipnița, Florin Onescu, a făcut declarații despre acest proiect și finalizarea lui la momentul respectiv. Tot atunci, fostul edil făcea apel la autorități să amenajeze o bretea asfaltică de 250 de metri pentru ca acest drum să poată fi folosit de publicul larg. La trei ani de la aceste declarații, premierul Mihai Tudose, ministrul de Interne Carmen Dan, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, ministrul de Interne al Bulgariei, Valentin Radev, precum și autorități din județul Constanța au inaugurat cu fast un proiect de peste 6 milioane de euro, realizat cu fonduri europene, finalizat de atunci, dar căruia i-a lipsit doar breteaua asfaltică pentru a putea fi practicabil.
La nivelul celor două guverne, român şi bulgar, realizarea punctului de frontieră, care va fi comun pentru cele două ţări, a căzut în sarcina României. Astfel, fostul primar al comunei Lipniţa, Florin Onescu, a semnat în anul 2010 contractul cu Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria, pentru realizarea unui drum transfrontalier care să lege Lipniţa de Cainargea, din Districtul Silistra, Bulgaria. Proiectul derulat cu partenerii bulgari a vizat reabilitarea a 17,1 kilometri de drum de pământ şi înfiinţarea unui punct de frontieră, cu patru benzi, pentru autovehicule.
Valoarea totală a proiectului ajunge la 6.081.951,7 euro, din care partea română a primit în jur de 4,5 milioane de euro, restul banilor revenindu-le bulgarilor. La vremea respectivă, edilul din Lipnița a vorbit despre importanța unui astfel de proiect care aduce dezvoltarea de proiecte comune între România și Bulgaria care vizau impulsionarea economiei locale, stimularea antreprenoriatului, dezvoltarea socială şi progresul cultural. De asemenea, în documentele care au stat la baza derulării acestui proiect găsim și alte avantaje ale cooperării transfrontaliere, printre ele: organizarea de târguri, competiţii pentru producători agricoli şi crescători de animale si albine, concursuri sportive, dar şi întâlniri pentru schimburi de idei şi bune practici sau activităţi extraşcolare. De la planuri la realitate, cale lungă! În anul 2014, primarul în funcție al comunei Lipnița, Florin Onescu, stabilea întâlniri cu reprezentanții Poliției de Frontieră pentru a vedea ce lucrări mai trebuiau executate. Concluziile? Lipsea DOAR breteaua asfaltică în lungime de 250 de metri, necesară funcționării. Astfel, pentru proiect, avize și execuția bretelei asfaltice în lungime de 250 metri, autoritățile au avut nevoie de… 3 ani! Panglica a fost tăiată astăzi de premierul României, Mihai Tudose, și premierul Bulgariei, Boiko Borisov, plus miniștrii de interne din celor două țări.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta