Conecteaza-te cu noi

Societate

Preşedintele Camerei de Comerţ: “Suntem țara în care se moare de secetă la un kilometru de Dunăre”

Published

on

România e țara în care se moare de secetă la un kilometru de Dunăre și în care, în secolul 21, facem agricultură pe bază de acatiste, a afirmat, ieri, constănţeanul Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

“Nu se poate, noi suntem țara în care se moare de secetă la un kilometru de Dunăre. E inadmisibil! O țară cu bazinul hidrografic și hidrologic la României să auzi un ministru al agriculturii, oricare ar fi el, că pronunță cuvântul “secetă” este autodenunț. Nu poți să funcționezi așa. Probabil va trebui să nu mai coste uzinarea apei, să fie apa gratis pentru agricultură condiționată de tehnologii avansate în irigații, ca să nu ne batem joc de apa din râuri sau din pânza freatică. Nu se poate ca, la bazinul nostru hidrografic, să plângem de secetă și în secolul 21 să facem agricultură pe bază de acatiste!”, a declarat Mihai Daraban, în cadrul unei videoconferințe privind agricultura.

În viziunea sa trebuie să se renunțe la ideea de producție la hectar și să se parieze “absolut totul” pe procesare.

“Eu aș paria absolut totul pe procesare, mai puțin pe celebra producție la hectar de care aud de când m-am născut. În 1967, cred că primele cuvinte pe care le-am auzit au fost “producția la hectar”. Cred că trebuie ieșit din paradigma asta. Până la urmă putem importa cereale dacă suntem în stare să procesăm. Cred că aici este pariul pe care îl avem”, a precizat președintele CCIR, citat de AGERPRES.

Mihai Daraban a spus că este foarte important să ne uităm şi la ce anume importăm ca produse procesate.

“Vorbim de 507 milioane de euro produse de panificaţie, de 460 de milioane de euro produse procesate din lapte, de 118 milioane de euro produse procesate tomate, de 124 de milioane de euro produse procesate din carne, de 1,1 miliarde de euro legume-fructe. Deci, aceştia sunt nişte indicatori, pentru că pe de altă parte se întâmplă ceea ce vedem şi acum în turism. Turismul nostru, sărăcuţul, nu depăşeşte 1,4 – 1,5% din PIB. Şi agricultura noastră, din păcate, cu toate eforturile de producţie la hectar nu depăşeşte 4%”, a spus Mihai Daraban.

El a adăugat că fermierul român trebuie să aibă o piaţă de desfacere în care să-şi vândă producţia.

“Noi trebuie să punem caii în faţa căruţei, nu invers. Trebuie să oferim piaţă fermierului, pentru că fermierul dacă va vedea că are piaţă de desfacere îşi va comensura în vreun fel producţia. Să ne spună şi nouă statul român în ce a constat suma de 86,28 de miliarde de euro pe care am importat-o anul trecut…”, a afirmat oficialul CCIR.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions