Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că nu va da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA. El a constatat că două instituţii ale statului au ajuns la concluzii diametral opuse cu privire la propunerea de revocare a şefei DNA, referidu-se la Ministerul Justiţiei şi la avizul negativ dat de CSM propunerii de revocare.
“Ministrul Justiției mi-a trimis o propunere, propunerea de revocare a procurorului șef al DNA. Această propunere e doar un prim pas dintr-o procedură în care, ultimul cuvânt, îl are, conform legii, președintele. La mijlocul lunii martie mi-a fost înaintat și avizul CSM, care a ajuns la cu totul altă concluzie decât așa-zisul raport al ministrului. Acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, chiar dacă el nu obligă, el nu poate fi ignorat. Constat că în analiza acelorași acțiuni sau inacțiuni și în aplicarea acelorași texte legale, două autorități ale statului ajung la concluzii diametral opuse. Am solicitat departamentelor din Administrația Prezidențială o analiză și câteva propuneri. Am constatat că ministrul Justiției consideră că raportul este ”o luare de poziție”, față de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce induce percepția că poate fi subiectivă această percepție. Unele dintre motivele care fundamentează propunerea de revocare utilizează date și informații care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada care e luată în calcul. Acestea au fost interpretate și valorificate într-un sens diferit de conținutul lor. Motivele de revocare prezentate de ministerul Justiției nu au fost de natură să mă convingă, ele nu corespund prevederilor legale aplicabile. Nu voi da curs propunerii ministrului de revocare a doamnei Kovesi”, a spus Klaus Iohannis citat de stiripesurse.ro.
La scurt timp dupa declarația șefului statului, Minustrul Justiției a anunțat pe Facebook faptul ca va sesiza CCR privind declarația președintelui Iohannis.
“În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA;
În condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente; Văzând legislația aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA!”, a scris ministrul Justiției pe pagina sa de Facebook.
Amintim ca pe 22 februarie, Tudorel Toader a cerut revocarea șefei DNA, dar CSM a dat un aviz negativ.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta