Trebuie sau nu suspendat Planul Urbanistic Zonal din stațiunea Mamaia? Asta e întrebarea care a stârnit vii discuții atât în mediul online, cât și în Consiliul Local Constanța, unde a fost supusă aprobării suspendarea, în două rânduri și tot de atâtea ori a fost respinsă. Ideea suspendării PUZ Mamaia este intens solicitată, în condițiile în care, spun anumite persoane, stațiunea este sufocată de clădiri. Discuțiile s-au întețit mai ales după ce au apărut construcțiile de pe plaja de la Caelia, unde un investitor a intrat cu investiția inclusiv pe plaja nou amenajată, din fonduri europene, ceea ce contravine total legislației.
Despre Planul Urbanistic Zonal din Mamaia ne-a vorbit și președinte OMD Mamaia-Constanța, George Măndilă.
„Din punctul nostru de vedere, PUZ-ul vechi, cel din 2013, asupra domeniului public și privat al Primăriei Constanța, cât și al proprietății private, OMD a avut în urmă cu ceva vrem un punct de vedere în care a spus că are o părere neutră. Știm că, deși s-a încercat de două ori, Consiliul Local a respins suspendarea PUZ în Mamaia. Dacă discutăm despre ceea ce se face la Caelia, să știți că acolo are legătură cu PUZ-ul plajelor, care este în lucru în momentul de față. El a fost subiect de concurs național de soluții. A fost câștigat de o firmă din Cluj, care are o propunere îndrăzneață de a face un parc de 30 – 50 lățime și lung de vreo 7 kilometri, pe toată lungimea plajei din Mamaia, care, din momentul în care va fi implementat de către proprietar, adică de Ministerul Mediului, prin ABADL, va avea un impact la nivel mondial, pentru că se va știi că este la Mamaia, va fi o chestie grandioasă. Deocamdată noi așteptăm cele două instrumente juridice de planificare urbană, și anume PUZ-ul stațiunii Mamaia, care ne va spune ce anume sau nu se va construi în stațiune, și PUZ-ul plajelor care, la momentul de față, la 7 – 8 km cât are plaja, pe 300 d metri lățime, dublează suprafața stațiunii. Și ceea ce va fi permis sau interzis pe această plajă, va defini viitorul stațiunii Mamaia în următorii 20 – 30 de ani. Deci, trebuie să se gândească foarte bine domnii arhitecți, să studieze foarte bine tendințele internaționale și tendințele tehnologice din turism, astfel încât și Mamaia să fie conectată așa cum a fost din totdeauna la turismul internațional.“, a declarat Măndilă
Președintele OMD Mamaia – Constanța a vorbit și despre planul municipalității din Constanța despre PUZ-ul stațiunii Mamaia și despre ideea desființării telegondolei din Mamaia, care este total respinsă de conducerea OMD.
„Da, a fost contactat de municipalitate, este o firmă din București care lucrează la el, iar ceea ce ați văzut ca și propunere de desființare a telegondolei a venit de la partenerii juniori din acea firmă. La prima etapă a dezbaterii publice, foarte mulți factori interesați din stațiune, chiar și noi OMD-ul cu patronatele, am trimis un punct de vedere prin care am cerut extinderea traseului telegondolei, pe un traseu spectaculos, de la Perla către Pescărie, traversate după aceea pe malul lacului până la centrul de înot. Apoi, extinderea către nord de la Albatros Cazino către Rex – Butoaie și, de ce nu, zona de cluburi. Și, astfel, avem un traseu din oraș către capătul stațiunii, pe care și constănțenii și turiștii îl pot folosi și rezolvă mai multe lucruri, în primul rând vom avea o deplasare alternativă. În al doilea rând, vom putea oferi și o priveliște deosebită. Dar, bineînțeles, asta este o chestiune pe care trebuie să o facă societatea Telegondola și nu știu dacă va avea banii necesari, fiind un proiect foarte scump, și e clar că avem nevoie de implicarea autorităților locale“, a punctat George Mândilă.
Întrebat dacă din punctul său de vedere se construiește prea mult sau în Mamaia, George Măndilă a spus că DA, SE CONSTRUIEȘTE FOARTE MULT ÎN STAȚIUNEA MAMAIA.
„Eu am spus mereu acest lucru. Nu trebuia construit pe toate suprafețele, mai mari sau mai mici, o problemă fiind felul în care a fost fracționată proprietatea în stațiunea Mamaia, adică să se dea coeficient de utilizare a terenului atât de mare. S-au dat indicatori atât de generoși, astfel încât să se poată construi pe câteva sute de metri pătrați“, a conchis Măndilă.
foto: arhiva Ordinea.ro
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta