Conecteaza-te cu noi

Actual

Prețul mic al unei mașini la mâna a doua poate ascunde mai mult decât probleme tehnice

Published

on

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF atrage atenția asupra ofertelor de vânzare a autovehiculelor de ocazie neînmatriculate, care provin din alte state ale Uniunii Europene. Astfel, pentru a nu fi implicat într-o înșelăciune se recomandă evitarea plății în numerar. De asemenea, cumpărătorul ar trebui:

  1. să solicite toate documentele care atestă transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului;
  2. să verifice dacă prețul inițial de pe factura de achiziție din statul membru de origine este mai mic decât prețul final solicitat de vânzător. Dacă TVA (Mwst/WATT/BTW/IVA) de pe factura inițială este 0, prețul de pe factura emisă de firma românească revânzătoare trebuie să includă TVA (19%), cu excepția precizării direct pe factură1 a aplicării regimului de TVA la marja de profit;
  3. să se asigure că firma vânzătoare are cod românesc de identificare fiscală, dacă se emite factură fiscală pentru un autoturism vândut de pe teritoriul României (parc auto, târg, website-uri de anunțurietc).

 

În cazurile de fraudă cu TVA, trebuie știut că proprietarii unor autoturisme cumpărate cu evitarea plății TVA vor furniza instituției, care instrumentează dosarul fraudei, explicații detaliate atât despre tranzacție, cât și despre gradul de cunoaștere al situației, conform jurisprudenței legislației europene în materie.

În perioada 2018-2020 România coordonează grupul EUROFISC 2 organizat la nivelul UE, care are ca obiect combaterea fraudei în domeniul autoturismelor, ambarcațiunilor și avioanelor. În cadrul grupului inspectorii DGAF primesc și analizează periodic date referitoare la acest fenomen.

În următoarea perioadă se vor intensifica controalele asupra transporturilor de autovehicule second-hand și vor fi verificate în amănunt toate documentele de proveniență. Orice neconformitate va atrage reținerea autovehiculelor și chiar confiscarea acestora de către inspectorii DGAF, până la soluționarea cazului. De asemenea, vor fi verificate tranzacțiile aferente în numerar, conform prevederilor Legii nr. 70/2016 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions