Primăria Constanța ne anunță că 96 de câini din Adăpostul situat pe strada Vârful cu Dor au fost adoptați de iubitorii de animale care le-au oferit un cămin, iar 13 căței au fost revendicați de proprietari, de la debutul Campaniei de adopție a câinilor fără stăpân inițiate de Primăria Municipiului Constanța. Administrația locală ne spune că, până în momentul de față, au fost depuse în total 144 de cereri de adopție și revendicări la Serviciul Gestionare Animale Abandonate.
„Câinii au fost adoptați după ce a expirat termenul de 7 zile lucrătoare în care animalele ar fi putut fi revendicate de proprietari. Solicitările se pot introduce imediat ce patrupedul a fost cazat în adăpostul public, însă preluarea lui este posibilă începând cu a 8-a zi lucrătoare din momentul cazării. Reamintim că adopţia câinilor se face gratuit. Câinii vor fi încredinţaţi spre adopţie numai după ce aceştia au fost consultaţi de către medicul veterinar, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare. Animalele adoptate vor fi sterilizate, excepţie făcând cele cu regim special, astfel cum sunt definiţi în normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 155/2001, completată și modificată. Adopţia patrupedelor din adăpost se face cu respectarea cumulativă a următoarelor condiţii:
- a) prezentarea unui act de deţinere a spaţiului din care să rezulte condiţiile corespunzătoare de creştere şi adăpostire a câinilor;
- b) dovada resurselor materiale pentru creşterea şi întreţinerea câinilor;
- c) acordul asociaţiilor de proprietari sau, după caz, al vecinilor, în cazul adoptării a mai mult de 2 câini;
- d) înregistrarea, imediat după adopţie, a câinilor în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.
Se interzice abandonul câinilor revendicaţi ori adoptaţi în condiţiile OUG nr. 155/2001 completată şi modificată de Legea nr. 258/2013 şi a normelor metodologice de aplicare a acestora. Personalul serviciului va comunica în termen de 5 zile de la data implantului, numărul de microcip, către Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân, gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari. Numărul microcipului este trecut de către medicul veterinar al adăpostului, în mod obligatoriu, în carnetul de sănătate sau paşaportul câinelui, după caz, ambele documente având serii şi numere unice, conform normelor stabilite de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor“, se arată într-un comunicat al Primăriei.
Pe de altă parte, iubitorii de animale din Constanța spun că, în ciuda campaniei privind adopția câinilor, de fapt, la adăpostul pentru câini de pe strada Vârful cu Dor va începe masacrarea câinilor.
Contract gras!
Amintim că, în 2017, Primăria Constanța a încheiat un contract pentru capturarea, transportul și adăpostirea câinilor fără stăpân, la un adăpost din Ovidiu. Societatea selectată pentru prestarea acestor activități se numea Green Life Recycling SRL și înainte să se ocupe de câini, se ocupase de deșeuri și care era deținută chiar de o fostă angajată a Primăriei Constanța, Maria Carmen Bucur, fostă Andrușcă.
Cotidianul Ordinea scria în toamna anului trecută că mai multe organizații pentru protecția animalelor au început să critice modalitatea în care Green Life Recycling SRL captura patrupedele de pe străzi. În iulie 2017 au apărut primele imagini ce atestau rele tratamente la adăpostul din Ovidiu: mizerie de nedescris, câini costelivi și traumatizați, ținuți în aceleași padocuri cu alți câini morți, pe care nu se obosea nimeni să-i ridice de acolo…În 2017, Primăria a anunțat că va organiza o licitație publică pentru a atribui lucrări de reparații în vederea reautorizării adăpostului propriu de pe strada Vârful cu dor, adăpost închis în 2016 pentru neconformitate. Din motive, autoritatea locală din Constanța a demarat mai multe lucrări de modernizare a biobazei din Constanța de pe strada Vârful cu Dor, investiție cea a vizat înființarea unor spații de cazare pentru 400 de câini. Făgădău a declarat că Primăria va păstra doar activitatea de adăpostire a câinilor, urmând să externalizeze capturarea și transportul patrupedelor către o societate comercială, prin licitație publică. În august 2018, a fost întocmit un caiet de sarcini în acest sens. După ce inițial, Primăria Constanța a lansat o licitație publică, în toamna anului trecut, nu s-a găsit nimeni interesat să participe la licitație, autoritatea locală a reluat licitația, care a fost câștigată de SC FELINA VET SRL, cu sediul în București, Sectorul 5. Valoarea totală a contractului este de 1.104.000 de lei, fără TVA. În ceea ce privește hrana câinilor, aceasta va fi asigurată de „Întreprindere individuală Ceapă Loredana Manuela“ (un fel de PFA), cu sediul în Brăila.
Sursa foto: Facebook/ioana.rosenberg
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta