Într-un articol anterior, notam că Primăria Constanța, în lipsă de altceva, informează populația după fiecare cui la locurile de joacă, aflate în plin proces de reabilitare. Acum, autoritatea locală vine cu o altă notă informativă în care le spune părinților să-i țină departe pe copii de locurile de joacă în curs de reabilitare.
„Se lucrează de zor pentru ca cei mai mici locuitori ai Constanței să aibă locuri de joacă moderne și sigure. Până când acestea vor fi gata însă și până când cei mici vor avea parte de toate condițiile pentru a se putea juca în voie facem apel către toţi locuitorii oraşului să nu folosească spațiile în curs de amenajare, pentru a se evita riscul unor eventuale accidentări. În această perioadă se lucrează la amplasarea elementelor de joacă noi de pe strada Stejarului, iar zilele următoare vor fi puse pe poziție și cele de pe strada Pescarilor bl BM 11 și bl FZ 15. Tot în perioada următoare se vor repara și elementele de joacă vechi care pot fi recondiționate, se va monta gardul de protecție și mobilierul urban. După finalizarea tuturor lucrărilor și când temperaturile vor permite va fi turnat și covorul de cauciuc pentru protecția celor mici“, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.
Să sperăm că lucrările de reabilitare a locurilor de joacă nu se vor împotmoli, așa cum au mai fost cazul și altor proiecte, iar copiii să fie lăsați cu ochii în soare. Și dacă tot vorbim de apelul Primăriei, nu ar fi fost mai bine ca autoritatea locală să asigure locurile de joacă aflate în curs de reabilitare, în loc să facă apel la populație să nu își lase copiii în aceste spații.
Amintim că, după lungi tergiversări și numeroase controverse, Primăria Constanța s-a reapucat, la începutul lunii aprilie, de amenajarea locurilor de joacă. Locurile de joacă din Constanța au fost desființate după ce mai mulți copii s-au accidentat. Ordinea relata, la începutul lunii mai 2018, un astfel de incident. În 8 mai 2018, un părinte din Constanţa a făcut o sesizare la OPC potrivit căreia copilul său, în vârstă de doi ani şi jumătate, a fost accidentat – pe data de 29 aprilie – în locul de joacă amenajat în portul Tomis. Concret, copilul a căzut printre scândurile lipsă de la tobogan. Imediat după primirea reclamaţiei, directorul Horia Constantiescu s-a deplasat în zonă pentru a vedea cu ochii săi cum arată parcul în care s-a rănit micuţul. Scandalul locurilor de joacă din Constanța a luat amploare după ce Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța a trimis pe adresa Primăriei Constanța, în urma unei sesizări a USR, mai multe adrese privind necorespunzătoare a locurilor de joacă din oraș. Proiectul privind reabilitarea locurilor de joacă trebuia finalizat în urmă cu doi ani. Pentru prima etapă a proiectului, municipalitatea a alocat aproape cinci milioane de lei pentru reabilitarea a 36 de locuri de joacă. Reprezentanții administrației locale spun că reabilitarea locurilor de joacă ar fi trebuit să înceapă mai demult, dar întârzierile au fost cauzate de modificările aduse legislației din domeniul urbanistic.