Primăria Constanța a publicat un anunț prin care caută să achiziționeze ”Servicii acordare credit Bancar în valoare de maxim 51.400.587 de euro. Durata contractului este de 150 luni de la data semnării contractului, adică 12,5 ani. Contractul se va încheia numai după obținerea avizului favorabil al Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.
Creditul este destinat finanțării investițiilor co-finanțate din fonduri nerambursabile în funcție de modalitatea și calendarul de realizare al obiectivelor de investiții finanțate prin credit, autoritatea contractantă are dreptul de a modifica lista obiectivelor de investiții finanțate, cu păstrarea acelorași condiții și costuri contractuale (aceeași dobândă, aceleași costuri).
Perioadă de grație este de 30 luni.
Perioada de rambursare: 120 rate lunare.
Mod de rambursare: Rate lunare egale. Ratele vor fi achitate în data de 20 ale fiecărei luni ale fiecărui an din perioada de rambursare. Autoritatea contractantă își rezervă dreptul de a rambursa integral sau parțial creditul, oricând pe durata acestuia, fără perceperea niciunor costuri, comisioane sau orice alte taxe de rambursare anticipată, exclusiv în cazurile în care rambursarea se face din surse proprii, prin emisiune de obligațiuni sau prin refinanțare de la aceeași bancă. Autoritatea contractantă poate decide rambursarea anticipată a sumelor trase din credit și utilizate pentru plata cheltuielilor eligibile aferente proiectelor europene, la finalul perioadei de implementare asociată fiecărui proiect în parte, conform contractelor de finanțare încheiate cu autoritățile de management.
Amintim că, aleșii PNL și PSD au votat recent în Consiliul Local Constanța o propunere a primarului Vergil Chițac de a contracta o finanțare rambursabilă internă în valoare de maxim 253.918.900 lei sau echivalentul în euro. Potrivit proiectului, contractarea împrumutului se face pentru realizarea investițiilor publice de interes local. Cea mai mare parte a sumei se va duce pentru realizarea noului CET, adică 190 de milioane de lei. Discuțiile pe marginea contractării acestui împrumut au fost tensionate între noua majoritate din Consiliul Local (PNL și PSD) și USR. Pentru că viceprimarul Florin Cocargeanu nu a dorit să voteze un astfel de împrumut, cel puțin în termenii impuși de primar, Chițac i-a retras atribuțiile.