Potrivit unei sentințe a Tribunalului Iași, Primăria Constanța trebuie să plătească firmei de salubrizare, Polaris M Holding, suma de 413.187.664,48 lei. Asta în condițiile în care bugetul anual al Municipalității este de 160 milioane de euro, corespondentul în euro a sumei datorate către Polaris fiind de peste 90 de milioane de euro. Altfel spus, orașul Constanța pierde mai mult de jumătate din bugetul pe un an pentru un proces.
“Admite în parte cererea principală formulată de reclamanta S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. în contradictoriu cu pârâtul MUNICIPIUL CONSTANŢA. Fixează suma definitivă datorată de pârâtă reclamantei, cu titlu de penalităţi de întârziere datorate pentru neîndeplinirea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu sentinţa nr.2605/2012/c.a. din data de 20.11.2012 (pronunţată în dosarul nr.1560/118/2012), pentru perioada 01.02.2013-07.03.2016, la suma de 413.187.664,48 RON. Reduce onorariul de avocat al reclamantei de la 36.000 RON la 3.000 RON. Obligă pârâta la plata, către reclamantă, a sumei de 3.400 RON cu titlu de cheltuieli de judecată, din care 3.000 RON onorariu de avocat, astfel cum a fost redus, şi 400 RON onorariu provizoriu de expert. Aprobă onorariul definitiv de expert în valoare de 2820 RON, solicitat de expertul tehnic judiciar Andrei Mirela pentru întocmirea raportului de expertiză tehnică judiciară în specialitatea contabilitate. Dispune înştiinţarea Biroului Local de Expertize Tehnice Judiciare şi Extrajudiciare de pe lângă Tribunalul Iaşi cu privire la suma definitivă aprobată la plată expertului tehnic Andrei Mirela, respectiv 2820 RON, din care diferen?ă de achitat 2020 RON, în contul Biroului Local de Expertize Tehnice Judiciare şi Extrajudiciare de pe lângă Tribunalul Iaşi. Obligă reclamanta la plata, către expertul tehnic judiciar Andrei Mirela, a sumei de 2020 RON cu titlu de diferenţă onorariu de expert. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare, cale de atac ce se va depune la Tribunalul Iaşi. Pronunţată astăzi, 25.04.2017, iar soluţia va fi pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în documentul Tribunalului Iași, hotărârea nr. 587/2017.
Pentru clarificări și care ar fi soluțiile cu care Municipalitatea vine după pierderea acestui proces, l-am contactat pe primarul Decebal Făgădău, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice venite din partea “Ordinea.ro”, însă îi așteptăm dreptul la replică pe marginea acestui subiect.
Eduard Martin: “Am avut toată bunăvoința din lume, posibilă și imposibilă”
La rândul său, administratorul firmei Polaris M Holding, Eduard Martin, ne-a declarat că a avut toată înțelegea “posibilă și imposibilă” pentru această situație create între firmă și Municipalitate, însă nu a găsit înțelegere. “În anul 2010 am solicitat aplicarea inflației tarifelor practicate, conform legislației. Nu am găsit înțelegerea necesară și ne-am îndreptat către instanță. În anul 2012 am câștigat la Tribunalul Iași un process prin care Primăria Constanța era obligată să ne dea sumele datorate. Din 2012 și până în anul 2015 nu s-a întâmplat nimic, așa că am cerut penalitățile pentru neaplicarea deciziei instanței, respective să se aplice baza sumei respective, adică inflația. În 2016 ne-am dus în instanță pentru cuantificarea sumei de bază și așa am ajuns la deznodământul de ieri al Tribunalului Iași. Vreau să vă precizez că noi am încercat dialogul cu reprezentanții administrației locale în tot acest timp, însă nu am găsit înțelegere și nici răspunsuri la adresele numeroase pe care noi le-am transmis către Primăria Constanța. Am avut toată bunăvoința, toată răbdarea din lume, posibilă și imposibilă”, a declarat Eduard Martin pentru ziarul nostru.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta