Primăria Constanța vine cu o serie de precizări privind taxa de ocupare a domeniului public de către mașini, în valoare de 200 de lei, și care a fost instituită prin Hotărârea Consiliului Local nr. 412/2024.
„Taxa pentru utilizarea domeniului public sau privat al municipiului, instituită prin Hotărârea Consiliului Local nr. 412/2024, este o taxă anuală de 200 lei pentru fiecare autovehicul, deținut în proprietate sau utilizare de persoanele fizice, cu domiciliul fiscal în municipiul Constanța, înregistrat în evidențele SPIT. Scopul principal al acestei taxe îl reprezintă gestionarea eficientă a spațiului public și îmbunătățirea calității vieții în orașul nostru.
Este esențial de subliniat că sunt exceptați de la plata acestei taxe nu doar cetățenii care achită abonamentul anual pentru parcare în zona 2, conform Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța, aprobat prin HCL nr. 123/2021, cu modificările și completările ulterioare, ci și cetățenii care achită taxa de rezervare a unui loc de parcare. De asemenea, nu plătesc această taxă nici persoanele fizice care dețin în proprietate sau utilizare locuri de parcare în parcările private ale complexelor/blocurilor rezidențiale, garaje (amenajate în incinta complexelor/blocurilor rezidențiale, ori pe terenul propriu sau deținut în utilizare).
Înțelegem preocupările exprimate cu privire la această măsură și dorim să asigurăm cetățenii că decizia a fost luată după o analiză atentă, având în vedere necesitatea de a descuraja ocuparea excesivă a spațiilor publice cu autovehicule și de a promova un mediu urban mai prietenos pentru toți locuitorii.
Constanța nu este singurul oraș din țară unde a fost instituită această taxă de ocupare a domeniului public sau privat. De pildă, consilierii locali de la Sectorul 4 al Capitalei au adoptat în luna decembrie 2024 proiectul de hotărâre privind instituirea unei taxe de 540 de lei, pe an, pentru toți posesorii de mașini care nu dețin un loc de parcare de reședință, fie proprietate personală, fie închiriat de la un privat, fie prin contract cu Primăria Sectorului 4.“, informează Primăria.
Un grup de avocați format din Mirela Doicescu, Silvia Andronache, Cristina Andrei, Eduard Niță (inițiator) și Emil Mihail Tatu a atacat în Contencios Administrativ, HCL nr. 412/30.09.2024 privind taxele și impozitele pentru anul 2025, strict împotriva taxei de utilizare a domeniului public, în cuantum de 200 lei pe an. Avocații spun cu formulat plângerea în nume personal și vor lupta să anuleze aceasta prevedere care este „nelegală, abuzivă, neclară, arbitrară si discriminatorie.“