Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Primăria Constanța plătește 25.000 de euro pentru un studiu care deja există

Published

on

Primăria Constanța va plăti 125.000 de lei plus TVA unei firme din Galați pentru întocmirea unui studiu și a unui Plan de calitate a aerului. În aceiași bani, firma gălățeană va acorda și asistență la implementarea măsurilor pe care le va propune. Însă pe site-ul oficial al Primăriei Constanța există deja un Plan de calitate a aerului valabil până în anul 2024. Documentația actuală a fost întocmită de o firmă din Pantelimon – Ilfov și a fost supusă dezbaterii publice în anul 2019. Administrația Chițac nu a criticat studiul existent și nici nu a informat opinia publică despre motivele care au determinat-o să cheltuie acum peste 25.000 de euro pentru o nouă documentație cu fix același obiect. Firma din Galați aleasă prin ”cumpărare directă” a fost criticată în presă pentru întârzieri și neconformități la întocmirea unui studiu și a unui plan similar pentru calitatea aerului comandat de Primăria Iași.

Un PLAN care deja există

Calitatea aerului este un indicator foarte important în Uniunea Europeană. Din acest motiv, autoritățile locale din statele membre au obligația, potrivit unei Directive, să evalueze calitatea aerului din aglomerările urbane și să adopte planuri pe termen lung pentru reducerea noxelor.

Pe site-ul Primăriei Constanța este publicat un document cu titlul ”Plan de calitate a aerului în Municipiul Constanța pentru dioxid de azot și oxizi de azot, perioada 2020-2024” 

Advertisement
usr

Acesta a fost întocmit pe baza unui studiu elaborat de firma MCM Eva SRL din Pantelimon – Ilfov, studiu care a fost supus dezbaterii publice la începutul anului 2019. AICI puteți citi studiul publicat pe site-ul autorității de mediu, la momentul dezbaterii. Iar AICI puteți citi un articol despre dezbaterea publică.

Deși nu a criticat documentația existentă, administrația Chițac a achiziționat serviciile firmei  Enviro Ecosmart SRL Galați pentru întocmirea unui nou studiu și a unui nou plan de calitate a aerului în Municipiul Constanța, raport tot la NO2 și NOx. Vorbim de o cumpărare directă, urcată în SICAP pe 21 ianuarie 2021. Achiziția are valoarea de 125.000 de lei plus TVA, echivalând cu 25.644 de euro.

Primăria Constanța nu a comunicat nicio informație în spațiul public despre această inițiativă. Prin urmare, nu există date despre oportunitatea contractării acestui serviciu și nici despre motivele care au stat la baza încredințării directe către societatea din Galați.

Aventurile cu bani publici ale firmei de ecologie deșteaptă

În prezentarea de catalog de pe SICAP, firma gălățeană menționează că a mai întocmit studii și planuri de calitate a aerului pentru primăriile din Iași, Galați și Brăila, precum și pentru consiliile județene din Galați și Brăila.  

În privința studiilor efectuate pentru Primăria Iași, pe internet sunt disponibile mai multe articole de presă, din perioada 2017 – 2019, care conțin aprecieri negative despre colaborarea dintre această municipalitate și firma gălățeană. AICI puteți citi un articol publicat în anul 2017, în care se relatează că firma Enviro Ecosmart SRL Galați a fost angajată de Primăria Iași, prin achiziție directă, să întocmească documentația pentru calitatea aerului la valoarea de 24.000 de euro. În noiembrie 2016, studiile întocmite de acești bani au fost introduse în dezbatere publică. Însă autoritatea de mediu a respins avizarea lor. „Erau probleme de substanță, nu doar de formă”, a explicat Victor Bogdan Davideanu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași, citat de jurnaliști. Alte tentative de avizare au eșuat la rândul lor, astfel încât municipalitatea ieșeană a atribuit un nou contract firmei gălățene, de 7.800 de euro, pentru a completa studiile și cu privire la poluarea cu dioxid de azot (NO2). În ianuarie 2019, o altă publicație (vezi AICI) a consemnat criticile aduse firmei Eviro Ecosmart SRL de către un reputat specialist ieșean în probleme de mediu, conferențiarul universitar Silviu Gurlui.

Advertisement
usr

”Companiile care insumeaza cateva persoane, fara laboratoare de cercetare proprii, fara echipamente, fara specialisti in fizica si chimia atmosferei, fara tehnologie proprie dezvoltata, nu au ce cauta in studii de impact, de monitorizare sau de realizare a unor planuri de diminuare a poluarii unui areal dat, mai ales ca Iasul este o regiune extrem de complicata din acest punct de vedere”, declara acesta citat de BZI.Ro.

 Reprezentanții Enviro Ecosmart nu au combătut aceste susțineri.

O fostă angajată a unui afacerist PSD-ist

Potrivit Confidas.ro, Enviro Ecosmart SRL este o firmă înființată în anul 2012. Aceasta are sediul social într-un apartament de pe strada Nufărului din Galați, însă deține și un punct de lucru în aceeași localitate, într-un spațiu comercial de la parterul unui bloc. În anul 2019, societatea a raportat o cifră de afaceri de peste 770.000 de lei, precum și un număr mediu de 4 angajați. Părțile sociale ale firmei sunt deținute 100% de Silvia Drăgan. Potrivit unui CV disponibil pe internet, aceasta este licențiată în chimie și fizică la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, instituție în cadrul căreia a urmat cursuri doctorale și a fost șef al laboratorului de monitorizare a factorilor de mediu o lungă perioadă de timp. Înainte de a pune pe picioare firma Enviro Ecosmart SRL, Drăgan a fost angajata societății Mediu Consulting SRL, controlată de Gheorghe Tudorie, un afacerist gălățean despre care presa a scris că este un apropiat al politicianului PSD-ist Dan Nica.

Primăria Constanța, transparență zero

Am solicitat Primăriei Constanța un punct de vedere despre oportunitatea contractului încheiat cu Enviro Ecosmart SRL Galați, însă cererea noastră a fost ignorată. 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions