S-au bălăcărit, dar într-un final s-au înțeles. Este vorba despre primarul Constanței, Decebal Făgădău, și consilierii locali ai PNL, care au ajuns la un acord în privința achiziționării rețelei primare nde termoficare de la Electrocentrale Constanța (fostul CET). După ce și-au adus vorbe grele prin comunicate, a fost nevoie de o întâlnire ca cele două părți să cadă la pace în privința acestui subiect. Astăzi, primarul Constanței și consilierii locali s-au întâlnit și au lămurit neînțelegerile. Astfel că, după aproximativ o oră de discuții, într-o ședință de îndată a Consiliului Municipal Constanța, aleșii locali au votat în unanimitate (25 de consilieri prezenți din 27 cât numără CLM) cumpărarea rețelei de transport a energiei termice de la Electrocentrale Constanța. Suma pe care Primăria o va plăti pentru cumpărarea rețelei se ridică la 2.232.374 de lei, fără TVA. Potrivit primarului, preluarea rețelei se va face în 45 de zile.
PNL și PSD au venit cu amendamente
În cadrul ședinței, atât grupul liberalilor, cât și cel al PSD și PMP, au formulat fiecare câte un amendament, ambele votate în unanimitate. Pe de o parte, consilierii PNL au cerut mandatarea primarului Constanței, ca în termen de 30 de zile de la adoptarea proiectului privind achiziționarea rețelei de transport a energiei termice de la Electrocentrale Constanța, să prezinte Consiliului Local planul de acțiuni privind modernizarea rețelei de transport agent termic, impactul bugetar și resursele umane implicate. De partea cealaltă, aleșii PSD și PMP au introdus un amendament prin care au condiționat preluarea rețelelor de termoficare de la CET de preluarea la pachet și a unui studiu de fezabilitate, actualizat, elaborat de către Electrocentrale Constanța, pentru a câștiga timp pentru depunerea aplicației în vederea absorției fondurilor europene cu care va fi modernizată rețeaua de termoficare. Edilul Constanței a precizat că valoarea studiului de fezabilitate privind modernizarea rețelei de termoficare, estimată în 2015 de Electrocentrale Constanța, se ridica la aproape 65 de milioane de euro. Făgădău a punctat că, în urma actualizării studiului de fezabilitate, vor fi alți indicatori tehnico-economici, adică valoarea proiectului va fi mult mai mare.
De unde se vor lua banii pentru modernizarea rețelei și când se finalizează?
Primarul Decebal Făgădău a spus, în cadrul unei conferințe ce a avut loc după ședința CLM, că singura sursă de bani pentru a susține o asemenea investiție, cum este cea de modernizare a rețelei primare de termoficare, este Uniuniune Europeană. În această idee, autoritatea locală va depune în perioada următoare un proiect pentru atragerea de fonduri de la UE. Modernizarea rețelei însemană redimensionarea tuturor magistralelor, instalarea unui sistem de pompare a agentului termic în lanț și a unor senzori care să detecteze eventualele probleme.
„Proiectul, în situația în care va fi aprobat, el trebuie să se finalizeze în etape, pentru că în integralitate nu are cum să se finalizeze, până la încheiere actualului exercițiu financiar cu fonduri structurale. Adică, cu alte cuvinte, până în 2022, cel mult cu o prorogare până în 2023“, a declarat Făgădău.
Amintim că, în 14 august, șapte consilieri ai PNL au votat împotriva unui proiect de hotărâre, propus de Făgădău, și care viza achiziționarea rețelei de transport primar de la CET. Pentru ca Primăria să intre în posesia rețeilei, Făgădău le-a propus consilierilor să scoată din buget aproximativ 2,3 milioane de lei. În favoarea inițiativei au votat doar consilierii PSD, PMP și independentul Victor Constantin. Pentru ca să fie aprobat, proictul trebuia votat de două treimi din numărul total al consilierilor.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta