În urmă cu ceva vreme, vă prezentam situația unui teren din Costinești, pe care Arhiepiscopia Tomisului îl cedase Primăriei pentru a construi o stație de epurare. Dar să o luăm cu începutul pentru a vă reaminti cum au stat lucrurile. În anul 1998, a fost târnosită biserica Mănăstirii Sfânta Elena de la Mare, construită pe locul donat bisericii de către mama Regelui Mihai, Regina mama Elena, în anul 1926. Aşezământul se întinde pe o suprafaţă de 5 ha de teren, aproape de malul mării. În anul 2008, Mănăstirea prinsese contur, dar nu era branşată la reţeaua de canalizare. Primarul din Costineşti, Traian Cristea, s-a arătat foarte preocupat de rezolvarea acestei probleme, așa că a propus Arhiepiscopiei Tomisului o soluţie juridică de bun simţ. Acesta a cerut Arhiepiscopiei să cedeze o suprafaţă (liberă de construcţii) de 8.000 de metri pătraţi din terenul complexului monahal, undeva în apropierea mării, în vederea construirii unei staţii de epurare. La schimb, Primăria Costineştiului oferea o suprafaţă similară, undeva în „pântecul” câmpului. Propunerea în cauză s-a materializat printr-un act notarial, în care se menţiona angajamentul ferm al Primăriei de a utiliza suprafaţa primită de la Arhiepiscopia Tomisului exclusiv în interesul comunităţii. După un timp, Primăria a branşat Mănăstirea la reţeaua de canalizare, însă ideea construirii staţiei de epurare a fost abandonată. Nici nu se putea altfel, de vreme ce Uniunea Europeană finanţa un proiect gigantic de acest tip la Eforie Sud, pentru epurarea apelor uzate, de la Agigea, până la Costineşti.
Arhiepiscopia a ieșit din proces după ce și-a recâștigat terenul
Proiectul se afla în derulare încă din anul 2007, astfel încât propunerea lui Cristea de a construi o nouă staţie ne apare acum mai degrabă ca un abuz de încredere, al cărui singur scop a fost acela de a prelua în patrimoniul localităţii, pe care-l gestiona ca primar, suprafaţa de 8.000 mp din apropierea mării. Planul a fost abandonat, dar terenul nu a fost restituit Arhiepiscopiei Tomisului. El a fost vândut lui Petre Stancă și soției sale, Mihaela, pe data de 20.08.2008. Aceadstă tranzacție, care părea pusă la cale dinainte, a stârnit indignarea Arhiepiscopiei Tomisului, care a iniţiat un proces la Tribunalul Constanţa, cerând anularea actului de vânzare, a actului de schimb anterior, precum şi repunerea părţilor în situaţia anterioară. Cererea legitimă a Arhiepiscopiei a fost încuviinţată de instanţele de judecată. Ulterior, cele două persoane fizice, mizând pe calitatea lor de cumpărători de bună-credinţă, au chemat în judecată Primăria Costineştiului, cerând daune consistente. Preocesul s-a derulat pe o perioadă mai lungă de vreme, de la sfârșitul anului 2015, până la începutul lunii iunie a.c., când Curtea de Apel Constanța a dat câștig de cauză familiei Stancă.
Pronunțarea a avut loc pe data de 1 iunie
În ședința publică din data de 1 iunie 2016, ședință ignorată de aproape toată lumea dat fiind faptul că mai erau doar câteva zile până la alegerile locale, care suscitau interesul tuturor, instanța de judecată a decis: “Admite apelul. Schimbă sentinţa apelată în sensul că admite în parte acţiunea. Obligă pârâta comuna Costineşti la plata către reclamanţi a sumei de 104.022,81 euro în echivalent lei la data plăţii. Admite în parte cererea reclamanţilor de obligare la plata dobânzii legale şi obligă pârâta la plata dobânzii prevăzute de art.3 alin.3 din OG nr. 13/2011 începând cu 18.11.2014 până la plata efectivă a debitului principal de 104.022,81 euro. Respinge restul pretenţiilor ca neîntemeiate. Obligă pârâta la plata către reclamanţi a sumei de 12.947,08 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Dă în debit reclamanţii cu suma de 4.814 lei reprezentând taxă judiciară de timbru aferentă pretenţiilor analizate de prima instanţă. Cu recurs în 30 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 01.06.2016.” Adică, ce să mai discutăm? Primăria Costinești are de plătit o sumă foarte mare de bani, pe de-o parte va trebui să restituie banii încasați de la familia Stancă, iar pe de altă parte va trebui să achite și penalizările. Una peste alta, ar însemna cam 8-10% din bugetul pe un an al primăriei Costinești.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta