Orașul Hârșova a pierdut definitiv procesul pe care l-a inițiat împotriva Gărzii de Mediu Constanța cu scopul de a scăpa de o amendă de 100.000 de lei, care i-a fost aplicată în luna martie 2024, pentru o haiducie de mediu. Povestea are și o latură penală care este cercetată de Parchetul Curții de Apel Constanța, însă fără rezultate până în prezent.
Totul a început în februarie 2024, când un avertizor de integritate din Hârșova a transmis o petiție Comisariatului Județean Constanța al Gărzii de Mediu. Acesta susținea că volume uriașe de deșeuri amestecate cu pământ au fost depozitate într-o râpă de către antreprenorul unei lucrări contractate de Primăria Hârșova. Lucrarea viza construirea unui centru ecologic la Hârșova, cu fonduri PNRR, pe un teren care era deja inundat cu gunoaie și care trebuia cumva eliberat.
Mai jos puteți vedea imagini cu dezastrul de mediu:
Într-un articol publicat la acel moment de Ordinea.Ro (vezi AICI), am arătat că Orașul Hârșova a fost amendat de Garda de Mediu pentru că nu a cerut și nu a obținut decizia etapei de încadrare/acordul de mediu de la Agenția de Protecție a Mediului Constanța. Am mai arătat că Garda a obligat autoritatea locală să aducă terenul neproductiv la starea inițială ”prin curățarea zonei afectate de depozitări necontrolate de deșeuri municipale și valorificarea/eliminarea acestora printr-un operator economic autorizat”. De asemenea, am publicat extrase din comunicările Gărzii către avertizorul situației, în care se susținea că actul de constatare a fost transmis către Parchetul Curții de Apel Constanța, unitate abilitată să cerceteze infracțiunea de îngropare a deșeurilor.
Vicleniile din plângerea contravențională
La scurt timp, Primăria Hârșova s-a adresat Justiției, cerând anularea procesului-verbal de contravenție, pe baza unor critici viclene. A arătat întâi Primăria că acest proces-verbal avea tot felul de lipsuri care atrag nulitatea. Lipseau adresa contravenientului, data săvârșirii faptelor și eventuale mențiuni din partea primarului Viorel Ionescu, în contextul în care acesta era plecat în concediu și nu a participat la constatare. Instanța de fond a considerat criticile neserioase.
A mai arătat Primăria că săpăturile au fost efectuate de altcineva, în speță de antreprenorul lucrării. Așadar, fapta n-ar fi imputabilă Primăriei. Însă nu pentru săpături a fost sancționată Primăria, ci pentru lipsa deciziei de la APM, fără de care nu puteau fi începute săpăturile.
A mai însăilat Primăria că ar fi intervenit un termen de prescripție, întrucât pe amplasamentul inițial al investiției s-au forat 11 puțuri, descoperindu-se straturi de deșeuri mai mari de 7 metri, care au fost depozitate succesiv începând cu anul 1960. În acest context, pe 22 februarie 2024, Primăria ar fi notificat Ministerul Mediului că dorește să schimbe amplasamentul investiției pe un teren fără deșeuri. Ba chiar în acest sens a fost încheiat și un act adițional. Evident că nici aceste aspecte nu aveau legătură cu lipsa documentului de la Agenția de Mediu pentru care s-a dispus sancțiunea.
A mai susținut Primăria că are în vedere să amenajeze o zonă de agrement pe vechea groapă, după ecologizarea care, atenție!, ar cădea și în sarcina unei asociații de dezvoltare intracomunitară constituită în jurul Consiliului Județean.
Luând act de schimbarea amplasamentului și de promisiunea de ecologizare, Judecătoria Hârșova s-a decis să admită una dintre cererile subsidiare, anume înlocuirea amenzii de 100.000 de lei cu un simplu avertisment. Judecătorul fondului a motivat că sancțiunea contravențională nu este un scop în sine, ci un mijloc de formare a responsabilității. Și așa fapta era cât pe ce să rămână nesancționată.
Bună de plată
Numai că această optică a fost răsturnată, astăzi, de Tribunalul Constanța. Instanța superioară a admis apelul Gărzii de Mediu, a schimbat cu totul sentința de la Hârșova și a respins definitiv plângerea contravențională.
Cum nu mai există cale de atac, Primăria Hârșova, care are deja dificultăți financiare majore, va trebui să plătească 100.000 de lei, pentru că a ordonat începerea lucrărilor într-un amplasament contaminat cu deșeuri istorice, fără să ceară și să obțină în prealabil decizia Agenției de Mediu. Că acolo era o groapă știa mai toată suflarea din Hârșova, fiind greu de crezut că cei din administrație nu aveau habar.
De asemenea, Primăria va trebui să ecologizeze vechea groapă de deșeuri, cu o firmă specializată, ceea ce presupune costuri uriașe. Este de notat faptul că Orașul Hârșova a întâmpinat greutăți în achitarea facturilor curente pentru serviciile de salubrizare prestate de grupul Iridex, cel care a demarat proceduri de executare silită în trecutul apropiat, urmărind terenurile din domeniul privat al localității (mai multe detalii AICI). Cu atât mai mult va întâmpina Primăria dificultăți pentru a achita ecologizarea unei zone contaminate vreme de câteva decenii.
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.