Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Primăria Hârșova, călcată de Curtea de Conturi. Primarul, plecat în concediu

Published

on

Curtea de Conturi a României a confirmat printr-o adresă transmisă redacției Ordinea.Ro că în această perioadă se desfășoară o misiune de audit la UAT Oraș Hârșova. Controlul se va încheia pe 14 septembrie 2018. Un control al Curții de Conturi nu mai avut loc la Hârșova de ani de zile, deși în spațiul public s-a făcut vorbire de nereguli foarte grave. Instituția a fost sesizată, în repetate rânduri, de reprezentanții opoziției, iar la un moment dat chiar de însuși primarul Viorel Ionescu. Iată cum s-a ajuns la această situație:

La sfârșitul anului 2016 și începutul anului 2017, Viorel Ionescu a fost acuzat de oponenții săi că are un comportament abuziv. Primarului i s-a reproșat că a urmărit să-și planteze oamenii  în posturi cheie, în ciuda lipsei de pregătire. Ne referim aici la scandalurile iscate din cauza numirii unei coafeze în postul de director interimar al Spitalului Hârșova sau a numirii unei ospătărițe la conducerea creșei. Cele două doamne erau rudele unor activiști ALDE. Un alt domn de la București a fost numit la șefia Poliției Locale, opozanții colportând zvonul că acesta ar fi vărul primarului Viorel Ionescu. Cât de inspirată a fost această numire s-a văzut într-un episod de exces de zel al polițiștilor locali, care au imobilizat și urcat în mașina Poliției, cu forța, o persoană pentru că ar fi îndrăznit să parcheze în curtea spitalului pe un loc destinat persoanelor cu handicap; culmea, în spațiul public s-a spus că bărbatul imobilizat și dus cu forța la sediul Poliției Locale deținea un certificat de încadrare îm grad de handicap (detalii aici). Au mai spus opozanții că un coleg de partid al primarului, deținător al unei spălătorii auto fără aviz de mediu, ar fi prins un contract pe sprânceană cu autoritatea locală. În vreme ce un alt afacerist din clientela ALDE ar fi fost ajutat să ajungă cel mai important constructor din oraș.

Dar cel mai tare s-au inflamat spiritele în legătură cu diverse manevre politice, prin care – au spus opozanții – Ionescu ar fi încercat să câștige controlul, prin interpuși, asupra organizațiilor locale ale PSD și PNL – care făceau atunci front comun, susținându-l pe viceprimarul Ionel Dia. La începutul anului trecut, șeful PSD Hârșova, fostul primar Tudor Nădrag, a anunțat că partidul începe strângerea de semnături pentru suspendarea lui Viorel Ionescu. Nădrag îl acuza pe primarul în funcție că șantajează și amenință adversarii politici, că ocupă abuziv un teren din domeniul public al localității pe care și-a construit o casă, că are dosar penal pentru mită electorală și că nesocotește voința cetățenilor nerecunoscând viceprimarul ales (Ionel Dia – n.r.).

În replică, tot în ianuarie 2017, Viorel Ionescu a organizat o conferință de presă la sediul ALDE Constanța,  în care l-a făcut praf pe Nădrag. El a dezvăluit că, în vremea cât Nădrag a fost primar, au dispărut din casieria autorității publice 1,2 miliarde de lei vechi. De asemenea, a arătat că rudele lui Nădrag și cele ale viceprimarului său, Viorel Brătianu, ar fi încheiat ilegal diverse contracte cu autoritatea locală, sifonând astfel 90.000 de lei. ”Am sesizat Curtea de Conturi și anul acesta vom avea un control tematic, pentru a se lămuri neregulile pe care le-am găsit eu în Primărie” – declara Viorel Ionescu în ianuarie 2017.

Advertisement
usr

Download (PDF, 119KB)

Cum se spune în jargonul politic, după ce Ionescu i-a arătat pisica lui Nădrag, acesta a renunțat subit la strângerea de semnături. Ba chiar, PSD s-a așezat cuminte la remorca ALDE. Noua majoritate a votat cu două mâini salarii uriașe, heliportul de 700.000 de lei, proiectul caraghios cu oina, neacordarea de burse pentru elevi, plecarea primarului în vizite de lucru în Canada și Statele Unite ale Americii și altele, prea multe ca să le putem consemna aici. La rândul său, Ionescu nu doar că a renunțat la criticile împotriva lui Nădrag, dar a și achitat facturi restante primite-n moștenire, ca de pildă  cele pentru reparații de drumuri, nereperate de nimeni, de 80 miliarde de lei vechi, așa cum acuza, pe Facebook, un alt fost primar al Hârșovei. L-am numit aici pe Ionel Chiriță, actualmente președinte interimar al PNL Hârșova.

Într-o scrisoare publică din decembrie 2017 (vezi aici), Ionel Chiriță îl întreba pe actualul primar de ce nu a sesizat Curtea de Conturi și alte instituții ale statului cu privire la faptul că, în anul 2015, în mandatul lui Tudor Nădrag, autoritatea locală a achiziționat combustibili în valoare de 547.510,59 de lei, plătind o sumă de peste 10 ori mai mare decât în anii anteriori. Ca dovadă, Chiriță arăta că Primăria Hârșova a achitat pe combustibili 9.858,12 lei în 2009, 28.790,83 de lei în 2010, 38.750 de lei în 2011,  56.273 de lei în 2012, 57.500 de lei în 2013 și 46.250 de lei în 2014. În 2015, consumul a crescut de peste 10 ori, de la 8 – 10 mii de litri pe an, la peste 100.000 de litri pe an. Plățile pentru această cantitate imensă au fost stinse integral abia în 2017, de actualul primar Viorel Ionescu, așa cum reiese din execuțiile bugetare la care se referea Chiriță.

Ca o întâmplare de zile mari, controlul Curții de Conturi s-a tot amânat. Auditorii au venit în perioada actuală și vor face verificări până pe 14 septembrie. Între timp, primarul Viorel Ionescu a intrat în concediu, lăsându-i pe auditori să se descurce cu subordonații săi. Vom reveni!

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions