Conecteaza-te cu noi

Administratie

Primăria insistă să plaseze responsabilitatea pe umerii cetățenilor: igienizarea spațiilor verzi și colectarea selectivă a deșeurilor

Published

on

Primarul Vergil Chițac și Horia Constantinescu, director în Primăria Constanța, s-au întâlnit cu reprezentanții asociațiilor de proprietari pentru a discuta două dintre cele mai controversate măsuri impuse de autoritatea locală: igienizarea spațiilor verzi și colectarea selectivă a deșeurilor. Și în această situație, Chițac și Constantinescu le-au transmis tranșant oamenilor că trebuie să dea dovadă de spirit civic și să întrețină spațiile verzi din jurul imobilelor. Pentru că presa NU a fost invitată la eveniment, nu știm dacă cei doi șefi ai Primăriei le-au transmis oamenilor și faptul că au obligația de a toaleta copacii din jurul blocurilor, pe banii lor.

Primăria ne spune într-un comunicat că, deși discuția a debutat mai aprins, oamenii spunându-și nemulțumirile acumulate în timp, la final s-a stabilit un mod de lucru în beneficiul comunității. S-a discutat despre îngrijirea spațiilor verzi din grădinile blocurilor și despre colectarea selectivă a deșeurilor. Primarul le-a explicat celor prezenți că responsabilitatea este comună, fiecare asociație trebuie să se organizeze și să îngrijească spațiul din jurul blocului, iar primăria îi va sprijini cu ridicarea deșeurilor vegetale. Făcând acest efort, fiecare locatar va înțelege că trebuie păstrată curățenia și va lua atitudine împotriva celor care au un comportament antisocial, notează Primăria.

Vergil Chițac: „Trebuie să înțelegem că fiecare dintre noi are responsabilități și că dacă vrem ca orașul nostru să fie demn de secolul 21, trebuie să ni le asumăm și să respectăm reguli. Multe dintre prevederile despre care am discutat în ultima perioadă sunt vechi de 20 de ani și nu au fost aplicate. Am rugămintea la dumneavoastră să colaborați cu noi și să ne transmiteți orice problemă întâmpinați. Vom înființa un grup de whatsapp și vă rog ca acolo să ne transmiteți orice problemă aveți ca să putem interveni rapid și eficient. Prin conlucrare putem găsi soluții avantajoase pentru ambele părți‟.

În ce privește colectarea selectivă, primarul a încercat să îi convingă pe cetățeni de necesitatea amenajării de platforme de deșeurilor spunându-le că anul trecut au fost duse la groapa de gunoi 167 mii de tone, cantitate care poate fi scăzută dacă separam materialele reciclabile de restul deșeurilor. Chițac s-a plâns și de faptul că, pe lângă costul plătit la groapa de gunoi, Primăria a fost amendată pentru că orașul nu a îndeplinit ținta de reciclare.

„Toate aceste costuri ridică cheltuielile de funcționare ale municipalității în dauna fondurilor pentru investiții. Cartonul, hârtia, plasticul, sticla și metalul trebuie separate de fracția umedă și predate colectorilor autorizați de Ministerul Mediului care pot veni în sprijinul asociațiilor cu pubele pentru colectare, dar și cu alte beneficii. Fiecare asociație are dreptul de a alege cu ce societate lucrează în funcție de ce i se oferă“, notează Primăria într-un comunicat.

Vergil Chițac: „Știm că sunt probleme cu ghenele de gunoi care au fost construite neconform și ne angajăm să le refacem. Vă rugăm însă să puneți materialele reciclabile separat. predarea acestor materiale reciclabile către operatori specializați înseamnă bani, inclusiv pentru asociațiile de proprietari. Așa cum le valorifică cei care scormonesc prin gunoaie, tot așa le poate valorifica și asociația de proprietari‟.

Legat de acest subiect, Ordinea.ro a nota într-un material că regimul Chițac și-a propus să umple orașul cu ghene printre blocuri. La mijloc ar fi o afacere de milioane de euro și o inginerie juridică prin care regimul vrea să ocolească actualul contract de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare, ca să mute niște bani în alte buzunare.

Primăria ne-a mai spus în comunicat a decis înființarea comitetelor de cartiere și crearea unui grup pentru a comunica direct cu președinții asociațiilor de proprietari.

Citește și:

O ilegalitate a Primăriei Constanța și miza ei financiară. Ghenele de ambalaje puse în cârca asociațiilor de locatari

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions