Exclusiv
Primăria Mangalia a scos în stradă o familie cu 5 copii. Încuviințarea executării s-a dat în contradictoriu cu o moartă
Published
6 ani agoon
O familie cu 5 copii din Mangalia a fost astăzi evacuată dintr-o locuință socială la cererea Primăriei. Acțiunea a fost coordonată de un executor judecătoresc și a beneficiat de sprijinul Jandarmeriei. Oamenii legii au fost dotați cu câini de intervenție, potrivit procedurilor specifice. În mod paradoxal, titlul pus în executare silită este o hotărâre judecătorească pronunțată în contradictoriu cu o persoană decedată. Persoanele vii care locuiau în imobil au înmânat executorului și reprezentantei Primăriei două certificate de grefă emise de Judecătoria Mangalia, din care unul atesta că s-a depus contestație la executare și cerere de suspendare a executării silite. Cu aroganța specifică, autoritățile nu au ținut cont și au continuat procedura de evacuare împotriva unor oameni simpli, dar cât se poate de vii, față de care nici nu dețineau un titlu executoriu.
Bărbatul are un loc stabil de muncă de 16 ani, iar copiii sunt premianți la școală
Drama familiei lui Memet Aniș a început pe 27 aprilie 2018, atunci când mama sa a decedat, după o lungă perioadă de suferință. Bătrâna fusese titulară în contractul de închiriere a unei locuințe sociale din mărginimea cartierului Coloniști, pe strada George Enescu. Însă pe contract se menționa și dreptul de a locui al fiului. Memet Aniș are un serviciu stabil, la salubrizare, acolo unde lucrează de peste 16 ani. De asemenea, partenera sa de viață lucrează în turismul estival, având cursuri de calificare în acest sens. Trei din cei cinci copii ai lor merg la școală, au rezultate foarte bune și primesc burse de studiu. Copilul cel mare a împlinit 18 ani, iar cel mic abia are doi ani și șapte luni.
A dat în judecată Primăria. Jupânii s-au șucărit și au deschis un proces de evacuare
După decesul bătrânei, Memet Aniș a mers la Primărie pentru a cere să devină titular în contractul de închiriere. Acesta declară pentru Ordinea.Ro că funcționarii i-au spus că mama sa a rămas cu o datorie de 9.000 de lei și că nu se poate face nimic până nu se achită această sumă. Din verificările noastre, există pe portalul instanțelor de judecată un proces de evacuare (dosarul 4108/254/2016 al Judecătoriei Mangalia) deschis de Serviciul Public de Asistență Socială, care între timp a fost desființat, împotriva bătrânei, în timpul vieții acesteia. Instanța a reținut existența unui debit principal de 1.089,12 lei, plus penalități de aceeași valoare. Totalul datoriei reținute de instanță: 2.178,24 de lei. Bătrâna nu a făcut apel, mai ales că suferea de cancer și nu s-a putut prezenta la proces.
”Am făcut un efort și am început să plătesc mai mulți bani din datoria de 9.000 de lei. După calculele mele, am redus datoria la 2.000 de lei. Dar de la Primărie, de la Taxe, mi-au spus că am și alte penalități de 17.000 de lei. Am cerut explicații și chestia asta i-a supărat așa de tare că nu au mai vrut să încaseze bani de la mine.” – declară Memet Șanie. Bărbatul spune că a fost în audiență la primarul Cristian Radu, care i-a promis că se va găsi o soluție. De asemenea, a semnalat cazul său unor consilieri locali, care au ridicat problema în ședințele acestui for. Pe 19 septembrie 2018, el a deschis un proces împotriva Municipiului Mangalia (dosarul 4433/254/2018 al Judecătoriei Mangalia), cerând obligarea autorității publice să-l titularizeze în contractul de închiriere, în locul defunctei.
Moarta a pierdut procesul, pentru că nu s-a prezentat
La trei zile distanță, pe 21 septembrie 2018, un executor judecătoresc angajat de Primărie a cerut Judecătoriei încuviințarea executării silite a numitei Memet Sanie, care era decedată din 27 aprilie 2018. Desigur, moarta nu s-a putut prezenta în fața instanței. Dar nici Serviciul Public de Asistență Socială, care obținuse hotărârea de evacuare. După cum spuneam, acesta a fost desființat la inițiativa primarului Cristian Radu, astfel că nu mai există o persoană juridică purtând acest nume.
Primăria n-a ținut cont de contestația la executare, în care se ceruse suspendarea procedurii
Memet Aniș spune că a primit, luna aceasta, o somație de evacuare, iar avocatul angajat a deschis un nou proces. Vorbim aici de dosarul 4985/254/2018, înregistrat la Judecătoria Mangalia pe 18 octombrie 2018. ”Am depus contestație la executare și cerere de suspendare a executării silite. Motivele contestației sunt în dosar și apreciez că sunt întemeiate. Încă nu s-a fixat un termen de judecată, dar clientul meu a obținut certificate de grefă, pe care le-a prezentat executorului și reprezentantei Primăriei Mangalia. Dumnealor nu au vrut să țină cont. Am sunat și eu la doamna executor, dar nu am găsit înțelegere” – a declarat pentru Ordinea.Ro avocatul familiei evacuate, Ursula Gheorghina.
Șefii de la Polaris au vrut să achite debitul pe loc, însă au fost refuzați
Acțiunea de evacuare a început, astăzi, de la ora 11. La fața locului, a fost prezent și consilierul local Ozghiun Menabit. Acesta a declarat pentru Ordinea.Ro că, la un moment dat, un reprezentant al firmei de salubrizare, în cadrul căreia este angajat Memet Aniș, a venit la fața locului declarând executorului și reprezentantei Primăriei că poate achita pe loc întregul debit al angajatului, pentru a se stinge executarea silită. Nici acesta nu a găsit niciun fel de înțelegere.
Ozghiun Menabit: Rolul primăriei nu este să stea la pândă ca să nenorocească oamenii
Prin urmare, mobilierul și lucrurile au fost scoase din imobil, în curtea interioară. Ușa de acces a fost sigilată. Cei 5 copii rămân să doarmă sub cerul liber. Reamintim că cel mai mic dintre ei are doi ani și șapte luni, iar alți trei, de vârstă școlară, doi băieți și o fată, au rezultate foarte bune la învățătură, beneficiind de burse de merit.
“O SĂ ÎI SPUN LUI DUMNEZEU!” – un copil aruncat în stradă. Este strigător la cer cum primăria a aruncat în stradă o familie cu 5 copii, când putea să rezolve problema foarte ușor. Rolul primăriei nu este să stea la pândă ca să nenorocească oamenii.” – a scris Menabit pe Facebook.
Mesajul lui Radu Cristian
De cealaltă parte, primarul Cristian Radu a postat la rândul său un mesaj pe Facebook:
”În cursul zilei de astăzi, Primăria a demolat încă o clădire insalubră, precum și mai multe anexe neautorizate, din zona Barăci, situată la marginea cartierului de case al orașului (”Coloniști”). Procedura de demolare a parcurs toate etapele legale, astfel că toți cei care au locuit în respectivele locuințe sociale au primit, anterior, somații de evacuare, în baza unor hotărâri judecătorești cu titlu executoriu. Cei care nu au eliberat locuințele, în urma somațiilor primite, au fost evacuați, înaintea acțiunilor de demolare, în prezența unui executor judecătoresc, a jandarmilor, Poliţiei Locale şi reprezentanţilor Primăriei. Procedura de evacuare a vizat cinci familii, care în ultimii ani au acumulat datorii foarte mari la utilităţi şi chirie sau locuiau fără forme legale. Alte patru familii au fost evacuate din locuințe situate pe strada George Enescu, de la Căminul CP5 şi din Olimp. După cum se cunoaște deja, aceste imobile au fost locuite de persoane fără adăpost sau forme legale, care, din păcate, au ales să comită tot felul de fărădelegi, în loc să meargă să muncească. De-a lungul timpului, am încercat să îi integrăm, să le găsim un serviciu, însă toate eforturile noastre au fost în zadar. Deseori, când le ofeream un loc de muncă, îl refuzau categoric, invocând tot felul de motive. În plus, nu au plătit niciodată o factură la utilități sau chirie. Totuși, printre acești indivizi, se află și cetățeni care muncesc și își duc copiii la școală. Aceștia vor fi mutați în alte imobile ale municipalității. Ceilalți să plece din orașul nostru, de unde au venit la începutul anilor 2000, când au fost amăgiți cu pomeni electorale. În baza hotărârilor CL, vom demola toate barăcile, vom elimina focarul de infecție, curățăm zona și o redăm locuitorilor orașului, prin construirea unor locuințe sociale, cu bani europeni. Vă voi ține la curent cu toate intervențiile din această zonă!
O seară frumoasă, tuturor!” – a scris primarul Cristian Radu.
Comentarii pe Facebook
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.