Exclusiv
Primăria Mangalia intră în rând cu Coca Cola
Published
9 ani agoon
Pe 15 decembrie 2015, aproape toţi utilizatorii de telefoane mobile din Mangalia au primit un mesaj de la numărul scurt 1847. Dar nu era un mesaj trimis de Coca Cola sau de vreo altă companie multinaţională consacrată în tombole de Crăciun sau alte practici de promovare a produselor specifice. Era un mesaj expediat chiar de Primăria localităţii. „Proiectele europene ale Mangaliei, blocate în Consiliul Local. Află cauza în această seară la ora 20:00 la Litoral TV. Invitat: Radu Cristian. Expeditor: 1847” – aşa „suna” mesajul. De regulă, numerele scurte sunt utilizate în campanii de „Marketing Mobil”. Şi tot de regulă, la această practică recurg marile companii, care vor să-şi promoveze produsele şi imaginea, şi care, mai ales, nu se sperie de preţurile extrem de piperate ale unui abonament de acest tip. Deţinătorul unui număr scurt de telefonie mobilă are marele avantaj de a putea expedia mesaje în masă, către toţi „clienţii” înregistraţi în baza sa de date, printr-un simplu click. Dar ce nevoie avea Primăria din sudul litoralului de o campanie de marketing mobil? Nevânzând niciun produs de promovat, n-avea nicio nevoie justificată. Însă primarul simţea necesitatea unor mijloace de comunicare mult mai performante, pentru a lovi mai eficient consilierii.
Cel mai mare credit bancar din istoria Mangaliei
La inaugurarea numărului scurt 1847, cerul politicii locale era acoperit de nori negri. Primarul Cristian Radu nu reuşea să-i convingă pe consilierii locali să-i voteze cel mai mare împrumut bancar din istoria localităţii, de aproximativ nouă milioane de euro. Chiar şi consilierii din majoritatea coagulată în jurul său ezitau în această privinţă. Căci un credit de o asemenea anvergură ar fi generat, încă de anul viitor, rate bancare cu mult peste puterile bugetului local. În consecinţă, s-ar fi impus creşterea impozitelor pe proprietăţi şi inventarea unor noi taxe speciale pentru fraierii de contribuabili. Dar „taxa verde” inventată pentru a susţine bugetul pe 2015 tocmai fusese desfiinţată în instanţa de judecată, la cererea celui mai mare contribuabil local, Daewoo Heavy Industries SA Mangalia. Ce altă taxă specială să mai inventezi, în aceste condiţii? „Dar ce vreţi să faceţi cu banii împrumutaţi?” – au întrebat consilierii, iar primarul le-a vorbit de proiecte. Cum şosele şi parcuri se făceau deja cu fonduri europene, chiar şi consilierii din gaşca puterii s-au opus creditului, unii pe faţă, alţii pe după cireş, lipsind de la şedinţe.
Şedinţele ţinute în puterea nopţii
Din eşec în eşec, Radu a urcat spre eşecul suprem. Căci la începutul acestei luni, devenise evident că proiectele cu finanţare europeană nu vor putea fi terminate până la 31 decembrie 2015 şi astfel nu vor putea fi decontate. N-avem de unde să ştim ce-a plănuit şi ce n-a plănuit primarul, dar pericolul îi venea ca o mănuşă, ca să mai ceară, pentru a câta oară?, aprobarea creditului bancar, cel mai mare din istoria locală. Pentru prima oară, primarul cerea împrumutul pentru o cauză serioasă. Însă consilierii ştiau că pierderea fondurilor europene e culpa exclusivă a primarului. De ce să nenorocească oraşul cu un credit gigantic, doar pentru a-l salva pe Radu? De ce să răspundă ei în faţa locuitorilor, mai ales că la Mangalia, cu profilul ei civic aparte, răspunderea nu e o simplă vorbă? La Mangalia, s-au mai dat foc la maşini, s-au mai bătut partidele în stradă, s-au mai făcut plângeri penale încrucişate. Consilierii care chiar locuiesc în Mangalia, iar nu în viloaie la Constanţa, moştenite de la soacrele lor pensionare, ştiau toate aceste lucruri. În consecinţă, n-au votat. Radu a insistat, a convocat şedinţe extraordinare, a convocat şedinţe de îndată, unele chiar în puterea nopţii… dar tot degeaba.
Radu îi ameninţă pe consilieri cu dosare penale
În toiul suitei de şedinţe, primarul Radu s-a apucat de scris. La urmă a trimis scrisori către toţi consilierii locali, invitându-i la şedinţele de îndată. „În cazul în care nu veţi da curs prezentei invitaţii motivat de împrejurarea că absenţa dumneavoastră de la lucrările acestei şedinţe, precum şi exprimarea voturilor cu privire la proiectele de hotărâre menţionate în convocatorul ataşat, cu rea-credinţă şi cu nerespectarea legilor aplicabile şi a Constituţiei României, şi care pot conduce la o situaţie fără precedent în Municipiul Mangalia, îmi rezerv dreptul de a apela la toate prerogativele stabilite de lege…”, scria primarul pe 9 decembrie. La urmă, îi ameninţa pe consilieri cu tragerea lor la răspunderea civilă, administrativă sau penală. Ei, asta chiar e o problemă, având în vedere că adversarii actualului primar – în speţă Tusac şi Iorguş – chiar au fost trimişi în judecată de un procuror care lui Radu i-a dat un NUP ruşinos.
Ultimul argument: caloriferele mai reci ca moartea
Cum scrisoarea lungă, alambicată şi obositoare n-a dat rezultate, Radu s-a apucat de scris SMS-uri. Iată ce a trimis primarul Mangaliei către alegători, pe 11 decembrie 2015, direct de pe telefonul său mobil: „Parcul Evergreen (de pe locul fostei staţii de betoane COMCM) şi Aleea Teilor – în pericol să nu se finalizeze. Consilierii locali PSD au votat împotriva continuării lucrărilor la cele două proiecte europene şi împotriva primirii de fonduri guvernamentale pentru încălzirea pe timpul iernii! Radu Cristian, primarul Municipiului Mangalia.”.
Despre termoficare nici nu fusese vorba în proiectele supuse votului, însă teama de frig a mai făcut ravagii la Mangalia. Din cauza caloriferelor mai reci ca moartea n-a mai ieşit Tusac primar. Aruncând o astfel de culpă asupra consilierilor, Radu spera să-i înmoaie, să-i readucă în sala de şedinţe şi să-i determine să-i voteze împrumutul care ar repara nenorocirea pierderii fondurilor europene generând nenorocirea şi mai mare a creşterii taxelor şi impozitelor locale. SMS-urile au stârnit ceva vâlvă. Ca dovadă, consilierii acuzaţi s-au apucat să scrie comunicate de presă, să-şi motiveze poziţiile politice. Deşi comunicatele au apărut pe câteva bloguri şi pe reţelele sociale, efectul lor ar putea trece neaobservat. Căci, între timp, aşa cum am arătat în deschiderea articolului, Primăria lui Radu a intrat în rând cu Coca Cola şi alte multinaţionale care deţin numere scurte de marketing mobil. De la 1847, mesajul primarului se va transmite, în masă, nu către câteva bloguri, ci către întreaga suflare din Mangalia. Şi atunci să te ţii!!!
Comentarii pe Facebook
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.