Primarii de România spun că multe dintre orașele mici nu vor mai avea bani pentru o bună funcţionare a şcolilor, spitalelor şi a altor servicii, în lipsa unor “măsuri clare, articulate” venite din partea Ministerului Finanţelor. De aceea, Asociaţia Oraşelor din România îi solicită ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, să facă rapid o rectificare de buget. AOR precizează că a organizat, miercuri, o videoconferinţă la care au participat peste 50 de primari şi specialişti din primăriile de oraşe.
“În urma discuţiilor, Asociaţia Oraşelor îşi declară public îngrijorarea faţă de situaţia financiară actuală a administraţiei publice locale, aflată într-un moment excepţional, ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 şi a lipsei de dialog din partea Ministerului de Finanţe. Estimările făcute de Asociaţia Oraşelor din România privind scăderea gradului de încasare la nivel local s-au dovedit corecte, iar, din analiza situaţiei gradului de colectare a impozitelor şi taxelor locale, reiese clar o situaţie disperată pentru administraţia locală de la nivelul oraşelor mici, care, în curând, nu vor mai dispune de fonduri”, prevede comunicatul.
Potrivit sursei citate, cu o scădere de peste 25% a sumelor încasate din impozitele şi taxele locale faţă de anul trecut şi a încasărilor din impozitul pe venit raportate la sumele planificate la începutul anului, unele oraşe au ajuns să nu-şi mai plătească asigurările sociale şi pe cele de sănătate sau impozitele aferente salariilor, au renunţat la minimele construcţii privind infrastructura edilitar-urbană, existând pericolul să nu-şi mai poată susţine utilităţile vitale pentru comunitate, precum iluminatul public.
Asociaţia Oraşelor din România îi solicită ministrului Florin Cîţu să facă o rectificare de buget în care să cuprindă mai multe măsuri.
“Asociaţia Oraşelor din România (AOR) îi solicită ministrului Florin Cîţu să facă, cât mai rapid, o rectificare de buget în care să cuprindă următoarele măsuri: repartizarea de către Ministerul Finanţelor Publice către unităţile administrativ-teritoriale a unor sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi/sau din alte surse, care să asigure sumele rezultate la începutul anului, ca urmare a mecanismului de alocare şi a celui de echilibrare a bugetelor locale, prin modelul de calcul prevăzut de Legea 5/2020; asigurarea unui buget minim de 2.000 mii lei/comună/an, 6.000 mii lei/oraş/an şi 12.000 mii lei/municipiu/an”, informează AOR.
Sursa: agerpres.ro