În contextul finanțărilor de miliarde de lei în rețeaua de gaze naturale a României, în următorii ani, prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, președintele Asociației pentru Dezvoltare Durabilă Constanța subliniază încă o dată importanța depunerii cererilor de finanțare de către autoritățile locale.
Astfel, Ana-Maria Vătămanu a precizat: „Suntem în plin proces de depunere a cererilor de finanțare privind rețelele de gaze naturale, din fonduri guvernamentale, conform OUG 95/2021. Cred că este o oportunitate pe care, în primul rând, trebuie să o înțelegem la nivel de administrație locală, iar apoi să profităm de ea cât mai mult.
Mesajele recente ale oficialilor Ministerului Energiei fac referire la faptul că, prin PNRR și prin Fondul de Modernizare, vor fi investiți bani în finalizarea Neptun Deep, până în 2026, lucru care va dubla, pentru România, producția de gaze din Marea Neagră. Totodată, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat că, până la finalul acestui an, vom avea gaze naturale din Marea Neagră introduse în sistemul național de transport.
Așadar, pe fondul interesului național foarte crescut privind modernizarea infrastructurii de gaze naturale, încurajez primarii din județul Constanța să depună cereri de finanțare pentru Programul “Anghel Saligny” și, acolo unde este nevoie, experții ADD și ai Consiliului Județean le pot oferi tot sprijinul necesar”.
Conform Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, finanțările în rețeaua de gaze naturale vizează:
- înființarea de noi sisteme de distribuție gaze naturale, inclusiv branșamentele și racordurile la sistemul de transport al gazelor naturale;
- extinderea sistemului de distribuție gaze naturale în localitățile din cadrul unei unități administrativ-teritoriale, inclusiv branșamentele și racordurile la sistemul de transport al gazelor naturale;
- modernizarea sistemelor de distribuție a gazelor naturale prin transformarea în sisteme inteligente de distribuție a gazelor naturale.
Depunerea cererilor de finanțare pentru Programul “Anghel Saligny” se realizează integral on-line, prin intermediul platformei digitale investitii.mdlpa.ro.
Perioada de depunere a cererilor de finanțare este: 7 martie – 26 aprilie 2022
Valoarea finanțărilor este: 7,5 miliarde RON (+5,5 miliarde RON prin preluarea proiectelor depuse pe POIM și care au fost declarate eligibile, dar nu au prins finanțare din fonduri europene).
Foto: Ana-Maria Vătămanu
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta