Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Primarii, parlamentarii și miniștrii pot cumula pensiile și salariile. Cum explică ministrul Raluca Turcan

Published

on

Primarii, parlamentarii sau miniștrii pot cumula pensia cu salariul potrivit unei excepții din proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani și elimină cumulul pensiei cu salariul la bugetari. Mai exact, persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție, sunt exceptate de la interdicția de a cumula pensia cu salariul. De ce? Pentru a respecta o decizie a Curții Constituționale, a spus Ministrul Muncii.

Proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern prevede la articolul 6 câteva categorii de persoane pentru care prevederile legii care ar interzice pensia cu salariul nu se aplică, respectiv

  • a) persoanelor alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție;
  • b) persoanelor care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • c) personalului didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora în condițiile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
  • d) pensionarilor încadrați în gradul III de invaliditate;
  • e) membrilor Academiei Române;
  • f) asistenților personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • g) asistenților maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • h) îngrijitorilor la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Altfel spus, președintele României, miniștrii, parlamentarii, primarii, judecătorii CCR, care ori sunt aleși ori au mandate clare prevăzute în Consituția României vor putea în continuare să cumuleze pensia cu salariul.
De ce?

  • “A fost o discuție și nu putem interveni peste mandate definite de Constituție. Asta este o problemă pe care o avem și de aceea sunt exceptate. Sunt exceptați doar cei aleși și cei cu mandate definite în Constituție.
  • Nu putem să intervenim pe un mandat în derulare. Asta este decizia juristilor. Dacă în Parlament poate să treacă printr-un amendament peste aceasta prevedere a Consituției, vom vedea. Varianta adoptată de noi în Guvern este cea cu aviz de la Ministerul Justiției și toate avizele au fost de acord că aceasta este forma legala și constituționala. Dacă în Parlament se găsește o altă soluție voi fi de acord.”, a declarat miercuri premierul Florin Cîțu.

Cu detalii a venit și Ministrul Muncii, Raluca Turcan:

  • “Acest proiect are la bază pe de o parte o decizie a CEDO în cazul Ionel Pamfile împotriva României în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat că măsura interzicerii cumulului pensiei cu salariul urmărește un scop legitim și respectă justul echilibru între interesele generale ale comunității și protecția drepturilor fundamentale ale indivizilor, precum și faptul că în domeniul social statul poate să dispună de o marjă mai largă de apreciere.
  • De asemenea, proiectul respectă și decizia Curții Consituționale nr. 1414/2009, care a reținut că nicio dispoziție constituțională nu împiedică legiuitorul să reglementeze opțiunea oferită salariaților de a continua activitatea în condițiile suspendării plății pensiilor.
  • Proiectul a fost adoptat azi în ședința de Guvern și va pleca spre Parlament în procedură de urgență și are toate premisele de a fi adoptat în această sesiune parlamentară.”, a spus Raluca Turcan.

Întrebată de ce un bugetar obișnuit nu va putea cumula pensia cu salariul, iar un primar va putea, Raluca Turcan a făcut trimitere din nou la Constituție.

  • “O să răspund într-un mod retoric. Își dorește cineva ca Guvernul sau Parlamentul să mimeze reforme? Răspunsul este evident – nu. Pentru a nu mima reforme este important ca orice text legislativ să fie constitutional. Atâta timp cât în Constituție este garantat dreptul de a fi ales pentru orice persoană și există niște mandate definite de Constituție, dacă noi am fi venit cu un text contrar atunci textul ar fi fost de departe neconstituțional, așa cum am fost martori la mai multe proiecte normative care ulterior au fost declarate neconstituționale și oamenii au rămas doar cu amăgirea.”, a declarat Raluca Turcan.

Într-adevăr în Decizia 1414/2009, judecătorii CCR au decis următoarele:

  • “Examinând textele de lege criticate, precum şi cap. IV al legii, în ansamblul său, Curtea constată mai întâi că acestea nu pot viza persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres în Constituţie. Astfel, Legea fundamentală stabileşte în mod expres durata mandatului persoanelor care ocupă unele funcţii publice de autoritate, iar încetarea acestui mandat ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei privind exprimarea opţiunii cu privire la suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării funcţiei, în condiţiile art. 18-20 din legea criticată, este incompatibilă cu dispoziţiile constituţionale arătate.
  • Ca urmare, numai în măsura în care reglementarea prevăzută în cap. IV al legii nu se referă la aceste categorii de persoane, soluţia legislativă adoptată de legiuitor în privinţa reglementării cumulului pensiei cu veniturile salariale sau, după caz, asimilate salariilor, este în concordanţă cu prevederile constituţionale”, se arată în decizia CCR.

Întrebată dacă cineva care ar vrea să muncească peste vârsta 70 de ani, ar putea să cumuleze pensia cu salariul, Raluca Turcan a declarat că:

  • “Interzicerea cumulului pensie cu salariu este valabilă doar pentru sistemul public, deci pentru cei care activează în sistemul public. Pe toate legile speciale este permisă doar activitatea până la 70 de ani. În sectorul privat oricine poate să lucreze după 70 de ani și de asemenea în sectorul privat poți să cumulezi pensia cu salariul.”, a declarat Raluca Turcan. (sursa: hotnews.ro)

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions