Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Primarul din Agigea a pierdut contestația împotriva rechizitoriului DNA. Undă verde pentru procesul penal

Published

on

Magistrații Curții de Apel Constanța au respins, astăzi, DEFINITIV, contestațiile formulate de primarul PSD-ist din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, și de fosta secretară a comunei, Ancuța Calust (fostă Mihail) împotriva rechizitoriului DNA, prin care cei doi au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu. Prin tertipuri avocățești, cei doi inculpați au reușit să lungească procedura de cameră preliminară din iunie 2020 până în prezent. Însă criticile lor s-au dovedit neîntemeiate. Ca urmare, în perioada următoare va începe faza de cercetare judecătorească pe fond cu administrarea probelor furnizate de Direcția Națională Anticorupție, respectiv analizarea apărărilor inculpaților. 

Abuzul

Dosarul penal al primarului din Agigea a fost instrumentat de șeful DNA Constanța, procurorul Andrei Bodean. Acesta îl acuză pe Cîrjaliu că a expropriat într-o manieră stalinistă un teren de aproximativ 9.000 de metri pătrați de pe malul mării din zona cherhanalei piscicole de la Agigea, în scopul înstrăinării unui lot din acest teren către firma Golful Pescarilor SRL, pe atunci deținută de un interpus al familiei primarului.

Încă de la începutul primului său mandat de primar la Agigea, Maricel Cîrjaliu a inițiat o hotărâre de Consiliu Local, prin care își aroga dreptul de inventaria în domeniul privat al comunei toate terenurile de pe raza localității pentru care persoanele fizice sau juridice nu dețineau acte de proprietate perfect valabile. Cu acest instrument total ilegal și neconstituțional, Primăria Agigea a devenit proprietară din pix peste terenuri deținute de diverse familii, din moși-strămoși, care aveau probleme cu actele, dezbaterea succesiunilor, partaje, intabulări etc. Însă visul cel mare al primarului stalinist a fost acela de a pune mâna pe terenurile de pe malul mării.

Aici exista, încă din perioada comunistă, o cherhana și o activitate profitabilă de pescuit maritim. Cherhanaua a fost condusă de la înființare de Matei Datcu (senior), care a devenit, după revoluție, și proprietar prin firma sa, Sarda Fish SRL, în conformitate cu strategia de stat din domeniul piscicol care asta prevedea, ca specialiștii din acest domeniu să poată cumpăra activele și să continue activitatea. Mai decât atât, fiul antreprenorului, Matei Alin Datcu, a cumpărat un teren învecinat cherhanalei și a ridicat pe el un restaurant cu specific pescăresc. Vorbim de Pescăria lui Matei, un local cunoscut la nivel național. Pe când aveau loc aceste evoluții, Cîrjaliu era deja primar al localității. Practic, acesta a emis autorizația de construire pentru Pescăria lui Matei, dar și mai multe adeverințe pentru Sarda Fish, prin care atesta că această societate deținea în proprietate clădirile cherhanalei și terenul aferent acestora de 8940 de metri pătrați. 

Advertisement
usr

După o vreme, primarul a uitat de adeverințele emise și a aplicat societății Sarda Fish HCL-ul stalinist amintit mai sus. Practic, Maricel a înscris terenul în domeniul privat al comunei, profitând de faptul că societatea în cauză nu avea intabulare. Exproprierea ilegală a fost vizată de legalitate de secretara comunei, Ancuța Mihail (actualmente Calust). Aceasta avea cunoștințele juridice elementare cu privire la modul în care o unitate administrativ-teritorială poate dobândi bunuri în proprietatea sa privată. Cu toate acestea, ea a dat viză de laglitate pentru o tâlhărie administrativă în toată puterea cuvântului. 

Afacerea

În 2013, primarul din Agigea a dezmembrat terenul furat prin inventariere și a concesionat un lot de 1.700 de metri pătrați către firma Cherhana Bibanu SRL, care abia fusese înființată cu o lună înainte. La scurt timp, firma a fost cumpărată de Dumitru Stanciu, un mecanic auto al cărui naș de cununie era chiar Bogdan Cîrjaliu, fratele primarului Maricel. În 2014, Stanciu s-a dus la notariat împreună cu secretara Ancuța Mihail (Calust). Cei doi au încheiat un act de vânzare-cumpărare autentic, prin care terenul de pe malul mării a ajuns la finul fratelui primarului la prețul unui apartament modest (vezi aici ACTUL). După cum se arată în Rechizitoriul DNA, mecanicul auto a plătit achiziția cu bani împrumutați de la nașul său, Bogdan Cîrjaliu. 

Mai departe, Stanciu a cedat jumătate din firmă către afaceriștii Dan Popa și Mihai Lupoiu din Constanța. Cei trei asociați au schimbat numele firmei în Golful Pescarilor SRL și au construit pe teren restaurantul cu același nume. La momentul de față, părțile sociale sunt deținute în proporție de 50% de Ionuț-Cătălin Nuțoaia Cîrjaliu, ginerele primarului Maricel. Mecanicul auto a dispărut din firmă, dovedind faptul că a fost un simplu interpus. De altfel, soția lui Stanciu lucrează la Primăria Agigea și niciodată nu a menționat în declarațiile de avere depuse că ar fi câștigat măcar un leu de pe urma afacerii deținute formal și pe jumătate de soțul ei. Așadar, e limpede cine a fost beneficiarul afacerii, știut de la bun început. După cum e limpede întregul mobil al faptelor penale de care este acuzat Maricel Cîrjaliu. 

Prigoana

În decursul anilor, primarul din Agigea a pornit o veritabilă prigoană împotriva restaurantului Pescăria lui Matei și a firmei Sarda Fish SRL. El a condus personal operațiuni de demolare a gardurilor, debranșare de la utilități, tăierea stâlpilor de curent. Cele două persoane juridice (Pescăria lui Matei SRL și Sarda Fish SRL) au fost amendate în cascadă, pentru fapte imaginare. De pildă, la un moment dat, în holul Primăriei a fost afișat un anunț că toți agenții economici au obligația să declare volumul de ape uzate vidanjate. Neaflând de acest anunț, cele două societăți nu au depus declarații (care oricum nu aveau scop legal) și au primit amenzi de 100.000 de lei. De asemenea, bărcile pescărești au fost supraimpozitate, iar clienții care parcau mașinile pentru a merge la Pescăria lui Matei au fost amendați pentru parcare neregulamentară, după ce Primăria a amplasat semne rutiere de interdicție și a săpat un șanț la marginea străzii. Restaurantul lui Matei Alin Datcu nu a primit avize de funcționare (decât în urma unor procese civile) și nici avize pentru branșarea la canalizare și gaze, în condițiile în care restaurantul familiei Cîrjaliu, aflat în aceeași zonă, avea toate utilitățile. 

Mai multe detalii despre prigoană puteți vedea în clipul de mai jos:

Advertisement
usr

Toate aceste acte de samavolnicie comise de primar după tipicul lumii interlope au fost inventariate în Rechizitoriul DNA. Ba mai mult, în Rechizitoriu este amintită o convorbire telefonică purtată de primarul din Agigea cu un mafiot care era supravegheat într-un dosar penal de evaziune fiscală. Primarul își arăta în această convorbire cu prietenul său mafiot supărarea față de avocatul societăților Sarda Fish SRL și Pescăria lui Matei, transmiâțnd practic amenințări cu violența la adresa acestuia. 

Contestația

În iunie 2020, Cîrjaliu și secretara Calust au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la aceste fapte. Cei doi au depus încă de la bun început o contestație împotriva regularității rechizitoriului. Ei au criticat faptul că acuzațiile n-ar fi clare, că DNA n-ar fi avut competența să instrumenteze cauza, că probatoriul ar fi fost administrat nelegal, că procurorul n-ar fi avut dreptul să folosească înregistrări audio obținute în alte dosare penale (deși acestea nu au niciun rol în probarea faptelor de abuz în serviciu).

În februarie 2021, toate aceste critici au fost respinse de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Constanța. Instanța a stabilit că rechizitoriul este legal, fiind întrunite condițiile pentru începerea procesului penal pe fond. Inculpații au contestat soluția la Curtea de Apel Constanța. După cum am arătat, această instanță a respins definitiv contestațiile, dând undă verde pentru începerea procesului penal. 

Trebuie să mai spunem că inculpatul de la Agigea nu mai deține bunuri pe numele său. El și-a înstrăinat averea uluitoare. O parte din bunuri au ajuns pe numele ginerelui său. 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions