Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Primarul din Agigea s-a proclamat cetățean de onoare, după ce un bătrân și-a făcut nevoile în curtea sa

Published

on

Știați că în Agigea, în toată istoria localității, doar 5 bărbați au fost declarați cetățeni de onoare? Doi dintre ei sunt militari de carieră. Unul a fost decorat în al doilea război mondial, după acte de vitejie pe frontul din Ardeal. El este un erou al comunei. Un erou atât de important încât a fost declarat post-mortem cetățean de onoare. Al doilea a luptat în teatrul de operații din Kandahar, Afganistan, în războiul lumii civilizate cu terorismul. A avut misiune de comandă și a coordonat acțiuni extrem de periculoase, în care și-a pus viața în pericol, dar, înainte de toate, a făcut cinste comunității din care provenea. Lista continuă cu două personalități recunoscute la nivel național, pe zona de afaceri. Vorbim aici de președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, precum și de liderul investitorilor turci din țara noastră. Până aici, totul este perfect justificat. Dar lista nu se închide. Căci urmează și un al cincilea cetățean de onoare. Acesta nu a făcut acte de vitejie și nu s-a luptat cu teroriștii. Nu coordonează comerțul și industria României, nu reprezintă o comunitate de afaceri. Nu cântă și nici nu face sport de performanță. În schimb vorbește mult și stâlcește des limba română. Îl cheamă Cristian Maricel Cârjaliu. El este chiar primarul comunei Agigea și asta explică pe deplin cinstea pe care și-a făcut-o singur. Pentru că putea. Și pentru că avea de reparat o rușine.

În vara acestui an, în presa națională a bubuit un subiect chipurile inedit. S-a aflat atunci de ”aroganța maximă” a unui primar dintr-o comună dâmbovițeană, care s-a proclamat cetățean de onoare. Însă primarul din Pietroșița nu era nici pe departe un deschizător de drumuri în materia cultului personalității manifestat prin autodecorare. O făcuse, înaintea lui, primarul din Agigea, Maricel Cîrjaliu, încă din anul 2012. Mulți ani, isprava lui Maricel a rămas necunoscută opiniei publice, mai ales că primarul a fost anchetat vreo 3 ani pentru distincția primită. Probabil din acest motiv, s-a rușinat să spună că deține un titlu rezervat bărbaților de seamă, cu merite deosebite. Într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute (vezi aici), primarul din Agigea a recunoscut, după mulți ani, că este cetățean de onoare. Însă a dat vina pe consilierii locali, spunând că aceștia au vrut să-i facă o surpriză, în anul 2012. Dacă tot nu puteau să-i facă o statuie, i-au dat un titlu. Că merită, domne! Ce acte de eroism? Păi a făcut canalizarea. Ce dacă a primit salariu de la bugetul local? Păi s-a sacrificat… să facă ceva pentru leafa primită.

Canalizări, mai bune sau mai proaste, au făcut și alți primari din județul Constanța. Au făcut și parcuri, și locuri de joacă, și școli, și grădinițe. Și tot ce e firesc să facă un primar cu banii comunității sau cu banii atrași în numele comunității. Însă, spre deosebire de toți ceilalți primari din județul Constanța, doar Cîrjaliu, mai cu moț, și-a regizat o surpriză din partea consilierilor slugarnici, degrabă închinători de ode și pupători de ghiul.

Căutând meritele sale deosebite, pe internet, am descoperit că, în anul 2011, un bătrân de 83 de ani și-a făcut nevoile în curtea primarului, în semn de protest (vezi aici).

Advertisement
usr

”Protagonistul incidentului a fost Nicolae Sobu (83 de ani) din Agigea. Sâmbătă seara bătrânul a intrat pe poarta casei primarului. El a declarat că avea intenția să discute cu edilul însă pentru că acesta nu i-a răspuns s-a răzbunat, fâcându-şi nevoile fiziologice chiar în curte. Cîrjaliu a chemat Poliţia în ajutor. Bătrânelul a plătit pentru neobrăzare: a fost amendat cu 200 de lei la legea 61/1991.” – relatau jurnaliștii de la Adevărul pe 3 octombrie 2011. Gestul bătrânului l-a umplut de rușine pe Maricel Cîrjaliu, mai scriau jurnaliștii prestigioasei publicații. La mai puțin de un an, primarul s-a re-umplut de respect, devenind cetățean de onoare.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions