O localnică din comuna Agigea a fost notificată de primarul PSD-ist al localității, Cristian Maricel Cîrjaliu, să elibereze de urgență un teren pentru care aceasta se judecă în contradictoriu cu Primăria, încă din anul 2021. În caz de neconformare, Cîrjaliu a amenințat că va proceda el însuși, în calitate de primar, la eliberarea terenului, ceea ce presupune în fapt demolarea unui gard înscris în Cartea Funciară și a altor amenajări specifice unei curți de la țară. Notificarea a fost expediată fix înaintea minivacanței de Rusalii, în contextul în care Judecătoria Constanța a finalizat anterior cercetarea judecătorească și a rămas în pronunțare. Doi bani n-a dat Cîrjaliu pe competența magistraților, hotărând să acționeze în stilul său specific.
Notificarea lui Maricel; în stânga jos: extras de pe portalul instanței cu privire la procesul existent pe rol
Terenul despre care vorbim în articolul de față se află în satul Sanatoriul Agigea, în care a copilărit însuși primarul Cîrjaliu, după ce a venit de la Dorohoi. În speță, este vorba de o suprafață de 432 de metri pătrați folosită de mai bine de 30 de ani ca anexă a unui apartament de la parterul unui bloc P+1, de către Lucia Oanea și antecesorii ei. În 2021, femeia s-a adresat Judecătoriei Constanța pentru ca magistrații să-i constate dreptul de proprietate survenit prin prescripție achizitivă (uzucapiune), în contradictoriu cu UAT Comuna Agigea prin primar și Consiliul Local Agigea.
Nu discutăm detaliile din dosarul de judecată, care sunt tehnice și oricum nu se cade să fie analizate aici, înainte ca Justiția să-și spună cuvântul. Însă putem arăta că dezlegarea litigiului atârnă doar de aflarea calității Luciei Oanea: de posesor de bună-credință sau de deținător precar al bunului în litigiu.
Or înainte ca instanța să stabilească ceva, primarul care se dă mare jurist, iar la un moment dat chiar a încercat să-și obțină un titlu de doctor în drept de la o fabrică de diplome din Republica Moldova, s-a considerat mai suveran decât instanța suverană. De capul său, sfidând judecătorii, acesta a stabilit, după cum reiese din Notificare, că Lucia Oanea ar fi ocupat terenul în mod abuziv.
”Ce proces? Ieși, mă, de aici! Să-ți strângi catrafusele, că de nu vin cu buldozerul” – cam așa s-ar putea traduce Notificarea într-un limbaj mai golănesc.
Advertisement
Acțiunea primarului Maricel Cîrjaliu are și conotația unei vendete. În 2020, locuitorii de la Sanatoriu au votat preponderent pentru contracandidatul său, Gabriel Ciobanu de la USR. Mai mult, în precampanie, locuitorii de aici au participat la un videoreportaj Ordinea.Ro împreună cu Gabriel Ciobanu. Printre participanți se aflau fiica Luciei Oanea și ginerele (Ionuț Frunză). Cetățenii au vorbit despre dezastrul de la Sanatoriu și despre interesele imobiliare ale primarului Maricel. ”Ne-a amenințat pe toți că ne lasă fără grădini și curți” – a fost una dintre susțineri.
Și acuzele nu erau lipsite de acoperire. Ca dovadă, Primăria Agigea a desenat alei pe lângă apartamentul Luciei Oanea, pe care le-a înscris în domeniul public. În acest fel, a despărțit curtea (deținută fără acte) de imobil (deținut cu acte), asigurându-se că restul terenului, 374 de metri pătrați, se învecinează doar cu domeniul Primăriei, ca să nu existe vreun contestatar la hotar.
Apoi, în ianuarie 2021, restul curții, de 374 de metri pătrați, cu gard cu tot spre stradă, a fost intabulat ca domeniu privat al comunei Agigea, pe baza unei inventarieri din pix orchestrate de același Maricel Cîrjaliu.
Captură din extrasul informativ de Carte Funciară.
E limpede însă că Primăria Agigea nu are și n-a avut nicicând posesia terenului, aceasta fiind exercitată de 30 de ani, cu bună-credință sau precar, după cum va stabili instanța, de Lucia Oanea și antecesorii ei.
La fel de limpede e că Primăria nu a dobândit proprietatea nudă a terenului prin cumpărare, schimb, donație sau alte modalități prevăzute de lege. L-a dobândit din pix, după cum a mai făcut Cîrjaliu cu numeroase alte terenuri. Reamintim că primarul din Agigea are calitatea de inculpat în Dosarul Golful Pescarilor, fiind acuzat că a luat cu japca în inventar un teren de pe malul mării, pentru a-l da mai departe familiei sale. Când a inventariat curtea Luciei Oanea, Maricel era deja trimis în judecată pentru fapta de la Golf. Dar nu s-a sinchisit să-și urmeze planul, după cum nu dă doi bani nici acum pe procesul aflat în desfășurare.
Mai jos puteți urmări videoreportajul realizat în anul 2020 cu locuitorii din Sanatoriul Agigea:
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.