Intenția autorităților centrale de exploatare a nămolului din lacul Techirghiol îi determină pe reprezentanții administrațiilor locale din zonă să vină cu precizări referitoare la acest aspect. Astfel, urmare a desfășurării dezbaterii publice pe tema exploatării namolului de la Techirghiol, primarul orașului Eforie, Robert Șerban, a luat atitudine și, printr-un comunicat de presă remis redacției precizează următoarele: “În calitate de primar al Orașului Eforie, renumită stațiune balneară de inters național, tocmai datorită bazelor de tratament ce folosesc apa Lacului Techirghiol și namolului sapropelic, am participat la dezbaterea publică pe tema explorării nămolului din Lacul Techirghiol. În urma întâlnirii cu Președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale și cu directorul Formin S.R.L., concesionarul activității de explorare a nămolului din lacul Techirghiol, mi s-a confirmat că momentul actual este unul critic, iar Guvernul Romaniei, organism ce a avizat și a permis această activitate, este la un pas de comiterea unei grave erori, ce va genera în viitor pierderi incomensurabile. În calitate de autoritate publică locală direct implicată, nu pot să asist nepăsător la crearea unei ,,Roșia Montana’’ în Lacul Techirghiol, consider că o exploatare necontrolată a nămolului reprezintă un pericol la fel de mare şi un echivalent al exploatării gazului de şist”.
Totodată, edilul din Eforie consideră ca inacceptabilă situația în care o firmă din Caransebeș, “fără tradiție și experiență în domeniu”, săă obțină licența de cercetare și ulterior de exploatare a nămolului sapropelic din lacul Techirghiol. “Argumentele celor doi reprezentanți, mi-au întărit convingerea că activitatea societății Formin a fost formală, pentru a-și atinge în final scopul: comercializarea namolului din Lacul Techirghiol. Totul cu acceptul și susținerea reprezentanților Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. În opinia mea, solicitarea unei licențe de cercetare a fost doar un pretext pentru ca ulterior, firma să beneficieze de prevederile legale, pentru a obține licența de exploatare. Am ascultat stupefiat și indignat, argumentele celor doi, iar din discursul lor a fost evident faptul că se dorește exploatarea nămolului în scop comercial, urmărindu-se doar obținerea unui profit. Președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, chiar a recunoscut că nicio lege românească nu interzice comercializarea resurselor minerale în străinătate. La rândul său, directorul Formin, a explicat că nu poate da răspuns sigur că nămolul nu va pleca din această zonă. Nu am găsit nicio reglementare în lege care să impună condiții asupra comercializării unei resurse”, completează primarul Robert Șerban și atrage atenția asupra faptului că “o exploatare haotică, fără a se ține cont de toate măsurile de protectie și regenerare obligatorii, recomandate de specialiși, tocmai pentru a conserva și păstra nealterate proprietățile nămolului pe o perioadă cât mai lungă de timp, va determina, practic, sfârșitul tuturor stațiunilor balneare de pe malul Marii Negre care în acest moment au tradiție și mai ales rezultate spectaculoase în recuperare datorită nămolului sapropelic și a apei sărate din Lacul Techirghiol”.
“Ca primar al orașului Eforie, nu pot să tolerez o asemenea greșeală. Lacul Techirghiol, nămolul binefăcător este emblema noastră, a zonei, a celor care locuim în stațiunile dezvoltate pe malul lui. Este identitatea noastră, este un dar pe care l-am primit de la înaintașii noștri și pe care, la rândul nostru, trebuie să îl păstrăm, cu toate proprietățile sale, și să îl dam generațiilor viitoare. Înstrăinarea activităţii de exploatare a nămolului, către o societate străină, care urmăreşte doar obtinerea profitului, reprezintă un furt pe care nu îl putem accepta şi tolera”, conchide primarul orașului Eforie în documentul de presă.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta