Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Primarul din Mangalia va fi trimis în judecată de DNA. Consiliul Local votează azi dacă se constituie sau NU parte civilă în procesul penal

Published

on

Radu Grimberg si Boita

UPDATE. Aleșii locali din Mangalia au respins proiectul de hotărâre privind constituirea UAT Municipiul Mangalia ca parte vătămată în dosarul penal al onorariilor fabuloase pentru avocat. Pentru recuperarea prejudiciului au votat 3 consilieri de la Partidul Ecologist Român (PER) și 5 consilieri de la PSD. Însă voturile lor nu au fost suficiente. Împotriva constituirii ca parte civilă au votat cei 10 consilieri locali de la PNL și un consilier de la Pro România, care formează majoritatea în CL Mangalia.

Știrea inițială:

Consiliul Local Mangalia a fost convocat în ședință extraordinară pentru 13 iunie 2023, ora 15, în scopul dezbaterii unor proiecte urgente. Pe ordinea de zi, se află și o inițiativă a viceprimarului Dragoș Angelescu, în speță un proiect de hotărâre privind constituirea UAT Municipiul Mangalia ca parte civilă în dosarul penal 140/P/2022 al DNA Constanța. Unitatea de parchet susține că Municipiul Mangalia a fost prejudiciat cu 13,6 milioane de lei, prin plata unor onorarii astronomice către casa de avocatură Grimberg și Asociații, în perioada 2014 – 2017. În același dosar penal, la sfârșitul anului trecut au fost puse sub sechestru averile personale ale primarului Cristian Radu, ale fostei secretare generale Petrina Boiță și ale altor funcționari din Primăria Mangalia. Urmărirea penală a fost finalizată între timp, iar pe 6 iunie 2023, șeful DNA Constanța, procurorul Andrei Bodean, a cerut municipalității să comunice unității de parchet, până la data de 14 iunie a.c., dacă se constituie parte civilă și cu ce sumă. Declarația de parte civilă se poate da doar până la momentul trimiterii în judecată a inculpaților.

Download (PDF, 342KB)

Cel mai probabil, lotul Radu-Grimberg-Boiță va fi trimis în judecată în perioada imediat următoare. Singurul aspect nelămurit acum este acela dacă municipalitatea se va constitui parte civilă pentru a putea recupera sumele astronomice plătite avocatului Grimberg. Întrucât contractele sunt vechi, ultimul datând din 2017, recuperarea banilor în cazul în care se va demonstra vinovăția inculpaților, nu se va mai putea face printr-o acțiune civilă independentă, ci doar ca parte civilă în procesul penal. Așadar, decizia consilierilor de la Mangalia este una crucială.

Advertisement
usr

O serie de detalii strecurate în referatul de aprobare semnat de viceprimarul Angelescu și în raportul de specialitate semnat de actualul secretar general, indică faptul că, la nivelul administrației mangaliote, se dorește neconstituirea ca parte civilă. Angelescu insistă că declarația de parte civilă este o opțiune, iar nu o obligație. Cu alte cuvinte, consilierii ar putea vota lejer împotrivă. Iar din punct de vedere juridic, argumentul său este unul corect, întrucât legea română nu stabilește vreo obligație de exercitare a acțiunii civile în cadrul procesului penal nici când este vorba de bani publici. Așadar, sugerând un vot împotriva DNA și un scut împrejurul celor acuzați de corupție, viceprimarul nu riscă nimic în plan juridic. Cel mult, s-ar putea descalifica moral… deși nu credem că în administrația mangaliotă își mai face cineva scrupule de această natură.

O atitudine mai tranșantă anti DNA este cuprinsă în raportul de specialitate semnat de secretarul general al Municipiului Mangalia, Alexandra Lionte. În acest document, se menționează că auditorii Curții de Conturi au verificat contractele cu Grimberg în anul 2016. Tot atunci, directorul Camerei de Conturi Constanța a emis o decizie care se referă la abateri constatate doar cu privire la două din cele 88 de contracte încheiate de Municipiul Mangalia cu Grimberg și Asociații, supuse verificării. La scurt timp, Primăria Mangalia a îndreptat abaterile constatate. ”În rest, pentru celelalte contracte de asistență juridică, Curtea de Conturi a stabilit că [acestea] au fost încheiate în conformitate cu prevederile legale și cu hotărârile Consiliului Local adoptate în acest sens”, se punctează în raportul de specialitate.

”… observăm faptul că organul de urmărire penală a constatat presupuse încălcări ale legislației privind achizițiile publice, precum și un prejudiciu în sumă de 13.675.922,43 de lei, deși documentele emise de Curtea de Conturi, aflate în posesia UAT Municipiul Mangalia, exclud existența oricărui prejudiciu generat prin achiziția serviciilor de asistență juridică” – se mai arată în raportul de specialitate.

Documentul se încheie cu aceeași subliniere că aleșii locali pot să aprobe sau să respingă proiectul privind constituirea UAT ca parte civilă în vederea recuperării prejudiciului.

Trebuie să spunem că, printr-o hotărâre de Consiliu Local, din anul 2014, s-a stabilit ca Municipiul Mangalia să poată încheia contracte de asistență juridică, în care onorariile să fie stabilite ca procent din valoarea litigiului, iar nu raportat la tarifele uzuale din avocatură. Printr-o altă hotărâre din același an, s-a stabilit o procedură internă, derogatorie de la Legea Achizițiilor Publice, prin care administrația putea să acorde contractele astronomice fără licitație.

Respectând aceste hotărâri avizate de legalitate de către Petrina Boiță, Primăria s-a angajat să achite 1.290.000 de lei plus TVA avocatului ales pe sprânceană numai pentru procesul de grănițuire cu localitatea Limanu. Primăria acestei comune a plătit doar 3.000 de lei unei avocate din Constanța (Dumitra Daon), care a și câștigat procesul.

Advertisement
usr

Patentul Cernavodă

Într-o situație similară, Consiliul Local Cernavodă a făcut scut în jurul primarului Liviu Negoiță, trimis în judecată pentru corupție, de către procurorii DNA Constanța. Viceprimarul localității a inițiat un proiect pentru constituirea ca parte civilă a orașului Cernavodă, însă în timpul ședinței a propus un amendament, prin care a schimbat titulatura inițiativei sale, în proiect privind neconstituirea ca parte civilă. Și lucrurile au rămas așa.  Dacă primarul va fi găsit vinovat pentru abuz în serviciu, localitatea va rămâne cu buza umflată, fără posibilitatea efectivă de a recupera banii publici prăpădiți de acesta (mai multe detalii AICI).

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions