Pe 12 aprilie 2024, a fost fixat un termen de judecată în dosarul 4852/212/2024 al Judecătoriei Constanța, având ca obiect confirmarea redeschiderii urmăririi penale împotriva primarului comunei Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, și a specialistului în cadastru Claudiu Revei. Dosarul a fost înregistrat la instanță în data de 21 februarie 2024, la cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța. Un prim termen de judecată s-a desfășurat pe 29 martie 2024, atunci când judecătorul de cameră preliminară a stabilit cadrul procesual și citarea persoanelor interesate, acordând un termen în acest sens pentru 12 aprilie. Printre persoanele interesate citate în proces se află Comuna Agigea și persoanele fizice Cristian Maricel Cîrjaliu și Claudiu Revei.
Relația de colaborare dintre Cîrjaliu și Revei este veche și la largă notorietate. Revei este specialistul care s-a ocupat de măsurătorile cadastrale din Agigea, încă de la suirea lui Maricel Cîrjaliu în funcția de primar al acestei comune. În spatele relației ”profesionale” a celor doi, rudele lor apropiate au făcut afaceri cu terenuri care au aparținut la bază Primăriei, așa cum reiese dintr-un referat al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Constanța, întocmit în anul 2015. Vorbim în acest caz de un teren de 3 hectare retrocedat către o persoană particulară, în baza propunerii formulate de comisia de fond funciar de la Agigea, care era condusă chiar de primarul Cîrjaliu. Beneficiarul retrocedării a vândut pământul cu 8.000 de lei, care era un preț neverosimil chiar și pentru acele vremuri, către Mioara Vaidahazan, cumnata cadastristului Revei. La scurt timp, aceasta din urmă a dezmembrat cele 3 hectare cumpărate pe mai nimic în 25 de loturi egale. Mai apoi, cumnata lui Revei a vândut 23 de loturi către cumnata primarului Cîrjaliu, Cristiana Cîrjaliu, la un preț cumulat de 25.000 de lei. (Mai multe detalii AICI)
În dosarul penal din care am spicuit mai sus au fost investigate și alte fapte: niște terenuri donate către fratele primarului de un tip care a obținut reglementări urbanistice favorabile de la Primăria Agigea; tranzacții imobiliare de 1,2 milioane de euro făcute de primarul Cîrjaliu; un împrumut acordat de primar către niște firme, deși banii aduși la sacoșă nu puteau fi justificați de veniturile oficiale; un schimb de terenuri, prin care contabila familiei Cîrjaliu a predat Primăriei Agigea un teren agricol și a primit în loc terenuri construibile pe malul mării și-n alte zone valoroase. Mai departe, contabila a vândut terenurile primite de la Primărie către fratele primarului, către finul primarului și către un fost angajat al primarului, uns în acele timpuri ca viceprimar. (Mai multe detalii AICI și AICI).
Un bun provenit din această suveică are o istorie mai specială. Ne referim aici la un teren de pe faleză, care măsura 250 de metri pătrați și care a fost extins la 350 de metri pătrați, prin măsurători efectuate chiar de cadastristul Claudiu Revei. În procesul verbal de vecinătate, prin care s-a făcut această extindere de proprietate, statul român, ca proprietar al falezei, nu a fost invitat să-și spună cuvântul. Pe fondul acestei omisiuni, documentul a fost semnat doar de Revei și de fostul viceprimar al comunei Agigea, Dan Ștefan Chiru. La momentul de față, pe acest teren se află restaurantul Vatos, deținut de fiica lui Maricel Cîrjaliu. Dosarul penal în care au fost investigate aceste aspecte a fost clasat la propunerea unui subofițer de Poliție.
Trebuie să mai spunem că, de pe urma colaborării dintre Maricel Cîrjaliu și Claudiu Revei, mai multe sole cadastrale din Agigea au fost făcute vraiște, spre disperarea locuitorilor. Probleme imense sunt în sola 399, zona Gării CFR, unde mai toate proprietățile au suprapuneri virtuale, rezultate din măsurători. Există inclusiv proprietăți particulare care se suprapun peste drumurile publice. Un caz disperat este cel al familiei Nelu Dorin și Alina Zaharia. Primăria localității, ghidându-se după planurile desenate de Revei, a demolat garajul și gardul acestor oameni, pretinzând că drumul vechi, preexistent în zonă, trebuia mutat în curtea familiei Zaharia. Culmea, anterior, familia Zaharia consimțise să doneze prin act autentic o parte din terenul său către Primăria din localitate, în vederea lățirii drumului preexistent. Peste câțiva ani, drumul vechi a fost îngrădit de o persoană particulară, care a pornit un proiect imobiliar cu acordul Primăriei. În aceste condiții,un nou drum a fost amenajat fix prin curtea familiei Zaharia, după ce Poliția Locală și Agigeaserv Util au procedat la demolarea gardului și garajului familiei Zaharia. Nelu-Dorin Zaharia a fost reținut de Polițiștii Locali cu forța și a fost condus la sediul Primăriei Agigea, unde a fost ținut preț de mai multe ore. Demolarea s-a produs, chiar dacă soția sa a prezentat Poliției Locale planul de amplasament vizat spre neschimbare chiar de către Primărie. Poliția Locală nu a ținut cont nici măcar de o hotărâre judecătorească, prin care soții Zaharia au avut câștig de cauză, în solicitarea lor de a fi desființată o amendă și sarcina complementară de a-și demola singuri garajul. Un videoclip cu privire la această acțiune monstruoasă puteți vedea mai jos:
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta