Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Actual

Primul tronson de plajă nouă din lotul Neptun – Jupiter a fost deschis turiștilor

Published

on

default

Plaja artificială din zona “10 Steaguri” din stațiunea Neptun a fost finalizată pe un tronson de 300 metri spre sud de către antreprenorul Lotului 8 Neptun – Jupiter, în mai puțin de două săptămâni de la demararea lucrărilor de înnisipare. În contextul pierderii suprafețelor de nisip din sudul litoralului și a eroziunii accentuate din zonă, eforturile intense ale beneficiarului și constructorului au permis mobilizarea rapidă a echipelor de lucru pentru a răspunde nevoii urgente de intervenție. Astfel, turiștii vor avea acces la zeci de hectare de plaje noi chiar din acest sezon estival.

Reamintim că Administrația Națională Apele Române (ANAR), în calitate de beneficiar, alături de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), anunțau, cu nici două săptămâni în urmă, începerea lucrărilor de înnisipare între stațiunile Neptun și Venus, ca parte a proiectului “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020)”, ETAPA II cofinanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (2014-2020) și Programul de Dezvoltare Durabilă (2021-2027).

În această zonă lucrările de înnisipare sunt planificate pe o distanță de aproximativ 2,5 km ce acoperă trei celule de plajă delimitate de la Neptun la  Venus.

Pentru a minimiza disconfortul, lucrările vor continua să fie efectuate secvențial. În ceea ce privește exploatarea plajei și disponibilitatea acesteia pentru turiști și localnici, se va lucra pe segmente de plajă cât mai mici, având lungimi cuprinse între 300 și 500 de metri. Lucrările vor avansa în mod secvențial de la nord la sud, astfel încât un sector de plajă va fi deschis în timp ce următorul sector va fi închis pentru lucrări. Aceasta înseamnă că întotdeauna va exista o zonă de plajă deschisă în apropiere, accesibilă pentru utilizatori.

Noile suprafețe de plajă vor avea lățimi de 100 de metri plajă uscată și 280 de metri plajă submersă, asigurând o pantă lină la intrarea în apă. Zona de îmbăiere va avea o pantă similară celei existente natural, iar imediat după finalizare aceasta va fi măsurată pentru a ne asigura că îmbăierea se poate face în deplină siguranță. De asemenea, antreprenorul va colabora cu Serviciul SALVAMAR care va intra în amplasament imediat ce acesta va fi deschis publicului și va asigura serviciile de avertizare și salvare acvatică în zona de îmbăiere.

Până la începutul lunii septembrie 2024, vor fi create aproximativ 20 de hectare de plaje noi. Lucrările fac parte din Lotul 8  – Lotul Jupiter – Neptun și ajung la o valoare de aproximativ 220.013.079,9 de lei fără TVA.

Aceste lucrări de înnisipare desfășurate sunt parte a proiectului cu cofinanțare europeană “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020), ETAPA II”, împărțite în 11 zone delimitate astfel: Lotul Stăvilare Periboina – Edighiol; Lotul Mamaia; Lotul Tomis; Lotul Agigea; Lotul Eforie; Lotul Costinești; Lotul Olimp; Lotul Jupiter-Neptun, Lotul Balta Mangalia-Venus-Aurora, Lotul Mangalia-Saturn și Lotul 2 Mai. Dintre acestea, Loturile Mamaia și Eforie au fost deja finalizate. În urma finalizării acestui proiect major, zonele înnisipate, alături de structurile hidrotehnice realizate, vor forma un sistem integrat complex, conceput să ofere protecție costieră împotriva eroziunii cu o durata de viață de 50 de ani. Aceste zone vor beneficia și de lucrări de mediu, menite să stimuleze regenerarea și dezvoltarea habitatelor marine.

Proiectul “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020)” are o valoare totală de 3.805.641.721,67 lei din care ETAPA I prin Programul Operațional Infrastructură Mare (2014 – 2020)  este de 1.299.306.335.6 lei și ETAPA II are o valoare de 2.506.335.386,07 lei finanțată prin Programul de Dezvoltare Durabilă (2021-2027).

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions