Procesul prin care Şantierul Naval Constanţa a solicitat anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitaţia pentru corvete a fost amânat miercuri pentru 20 februarie. Dosarul a fost amânat la solicitatea Şantierului Naval Constanţa, pentru a-şi angaja avocat, motivând că având în vedere că au fost sărbătorile de iarnă nu a reuşit încheierea unui contract de asistenţă juridică. De asemenea, compania Damen a formulat, la rândul său, o cerere de intervenţie la dosar, în favoarea Guvernului României, solicitarea urmând să fie pusă în discuție la termenul stabilit, respectiv pe data de 20 februarie.
Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”. MApN a invocat şi litigiul de pe rolul Curţii de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea licitaţiei.
Reamintim că, vineri, 11 ianuarie a.c., secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial ”Corvetă multifuncțională” a prezentat ministrului apărării naţionale un raport de informare cu privire la acest subiect.
Cerere de amânare și în luna octombrie 2018
De asemenea, important de reamintit este și faptul că Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, a cerut în octombrie în instanţă anularea licitaţiei, cu argumentul că nu respectă cadrul legal în domeniu şi încalcă normele europene privind achiziţiile publice. Cererea de chemare a Guvernului României şi a Ministerului Apărării în judecată, cu solicitarea de anulare a hotărârii de guvern emisă în februarie 2018, a fost înregistrată pe 19 octombrie. O săptămână mai târziu, MApN prelungea din nou termenul licitaţiei, pentru data de 12 ianuarie 2019.
Şantierul Naval Constanţa a încheiat, în aprilie 2018, un acord de asociere cu Naval Group din Franţa pentru a participa la procesul de achiziţie al programului de corvete multifuncţionale lansat de Guvernul României. La procesul de achiziţie mai participau Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia).
La toate acestea se adaugă declarația ministrului Apărării Naționale, Gabriel Leș. Acesta a declarat la finalul lunii noiembrie 2018 că procedura de achiziție a corvetelor este în termen.
NOTĂ! Guvernul a aprobat în februarie 2018 o hotărâre pentru încheierea unui acord cadru pentru patru corvete construite şi dotate la un şantier naval din România. Compania Damen a transmis sâmbătă că nu a fost înştiinţată oficial despre suspendarea licitaţiei pentru corvetele multifuncţionale, dar că susţine autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile confidenţiale legate de licitaţie care au apărut în spaţiul public.
Citiți și:
A fost suspendată procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale! Vezi de ce
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta