Conecteaza-te cu noi

Societate

Prof. univ. dr. Ioan Leș va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius

Published

on

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) va decerna titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Ioan Leș din cadrul Facultății de Drept a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, specialist în domeniul dreptului procesual civil, autor a peste 180 de articole și comentarii de jurisprudență, autor a peste 40 tratate, cursuri și monografii în domeniul științelor juridice, pentru merite deosebite în reformarea legislației procedurii civile din România.

Ceremonia va avea loc vineri, 15 octombrie 2020, începând cu ora 12:00, la Sala Senatului a UOC, în cadrul conferinței „Digitalizarea dreptului și a administrației publice în actualul context pandemic” organizată de către Facultatea de Drept și Științe Administrative. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Universității „Ovidius”. Totodată, în contextul conferinței va avea loc și lansarea Tratatului de drept procesual civil, coordonat de prof.univ.dr. Ioan Leș și prof.univ.dr. Daniel Ghiță, publicat la editura Universul Juridic.

Biografie Ioan Leș

Ioan Leș s-a născut la 1 septembrie 1947, în Făurești, Județul Maramureș, iar după absolvirea cursurilor primare și gimnaziale, atras de științele juridice, urmează drumul Clujului, devenind în anul 1970 licențiat al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai.

Activitatea profesională a profesorului Leș debutează ca avocat, calitate pe care o îndeplinește pentru 5 ani, timp în care își începe studiile doctorale sub coordonarea ilustrului procedurist Grațian Porumb, care îi deschide o nouă perspectivă, cea academică, oferindu-i posibilitatea de a deveni cadru didactic universitar în cadrul Secției de Drept Economic-Administrativ din Sibiu, care funcționa în interiorul Facultății de Drept a Universități Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În anul 1977, Ioan Leș obține titlul de doctor în drept, în domeniul dreptului procesual civil, continuându-și cariera didactică, iar în mai 1990 este ales deputat în Parlamentul României, urmând apoi o lungă perioadă în care profesorul reușește să îmbine cu succes activitatea politică cu cea academică.

De asemenea, Ioan Leș este membru fondator al Institutului Român pentru Drepturile Omului, ocupă pentru o vreme funcția de secretar general adjunct al Guvernului României și șef al Departamentului Administrației Publice Locale, pentru ca ulterior să urmeze o carieră diplomatică pe parcursul căreia, timp de aproape 8 ani, îndeplinește funcția de ambasador în Venezuela, Barbados, Jamaica și Haiti, țări ale Americii de Sud.

Ioan Leș atrage atenția Uniunii Juriștilor din România prin lucrarea Sisteme judiciare comparate, fiindu-i acordat, în anul 2002 premiul „Victor Dan Zlătescu”, fiind remarcat, în același timp, și de Academia Română, care i-a acordat premiul „Nicolae Titulescu”.­

Totodată, prof. Leș se remarcă și pe plan mondial, fiind pentru o perioadă importantă membru al Consiliului Științific al Institutului Internațional de Procedură civilă și Executare Silită, cu sediul la Paris, și membru în consiliul științific al revistei Ius et Administratio, publicație a Facultății de Drept din Rzeszov – Polonia.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions