Actual
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Vremea se încălzește, apoi se răcește brusc
Published
4 ani agoon
În cursul acestei dimineți, pe pagina oficială a Administrației Naționale de Meteorologie a fost postată estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 1 – 14 martie 2021.
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
BANAT
La începutul primei săptămâni valorile termice diurne vor fi în creștere treptată, astfel că în perioada 3-5 martie vremea va fi caldă, cu maxime medii de 14…16 grade, apoi se va răci brusc, iar media temperaturilor diurne se va situa în jurul a 6…7 grade, în intervalul 6-8 martie. După 9 martie regimul termic va fi în ușoară creștere spre valori apropiate de normalul perioadei, medii ale maximelor de până la 10…11 grade. Temperaturile minime se vor situa în medie între 0 și 2 grade, exceptând nopțile din perioada 7-10 martie când vor fi mai scăzute, spre medii de -3…-2 grade. Începând cu data de 5 martie și până la sfârșitul intervalului de referință, local și temporar, se vor semnala precipitații slabe cantitativ.
CRIŞANA
Valorile termice diurne vor fi în creștere treptată în primele zile ale intervalului, astfel că în perioada 3-5 martie vremea va fi caldă, cu maxime medii de 12…14 grade, apoi se va răci brusc, iar media temperaturilor diurne va scădea spre 5…6 grade, în intervalul 6-8 martie. După 9 martie regimul termic va fi în ușoară creștere spre valori apropiate de normalul perioadei, cu medii ale maximelor în jurul a 10 grade. Temperaturile minime se vor situa în medie între -1 și 2 grade, exceptând nopțile din perioada 7-10 martie când vor fi mai scăzute, spre medii de -5…-2 grade. Începând cu data de 5 martie și până la sfârșitul intervalului de referință, local și temporar, se vor semnala precipitații slabe cantitativ.
TRANSILVANIA
La începutul primei săptămâni valorile termice diurne vor fi în creștere treptată, astfel că în zilele de 4 și 5 martie vremea va deveni caldă, cu maxime medii de până la 12 grade, apoi se va răci brusc, iar media temperaturilor diurne se va situa în jurul a 3…5 grade, în intervalul 6-8 martie. După 9 martie regimul termic va fi în ușoară creștere spre valori apropiate de normalul perioadei, medii ale maximelor de până la 7…8 grade. Temperaturile minime vor fi preponderent negative și se vor situa în medie între -4 și -2 grade, exceptând nopțile din perioada 7-10 martie când vor fi mai scăzute, spre medii de -8…-5 grade. Precipitații în general slabe cantitativ, vor fi pe arii restrânse în data de 1 martie și din nou, cu caracter local și temporar, începând cu 5 martie și până la sfârșitul intervalului de referință.
MARAMUREŞ
Valorile termice diurne vor fi în creștere treptată în primele zile ale intervalului, astfel că în zilele de 3 și 4 martie vremea va deveni caldă, cu maxime medii de 10…12 grade, apoi se va răci brusc, iar media temperaturilor diurne va scădea spre 3…4 grade, în intervalul 6-8 martie. După 9 martie regimul termic va fi în ușoară creștere spre valori apropiate de normalul perioadei, cu medii ale maximelor în jurul a 8 grade. Temperaturile minime se vor situa în medie între -2 și 1 grad, exceptând nopțile din perioada 7-10 martie când vor fi mai scăzute, spre medii de -6…-4 grade. Începând cu data de 5 martie și până la sfârșitul intervalului de referință, temporar, se vor semnala precipitații slabe cantitativ, pe arii mai extinse în 5 și 6 martie, precum și în perioada 11-14 martie.
MOLDOVA
În intervalul 1-4 martie, procesul de încălzire se va resimți mai ales la valorile diurne, astfel încât media temperaturilor maxime va crește de la 5 la 14 grade, în timp ce media temperaturilor minime va oscila ușor în jurul valorii de 0 grade. Între 5 și 7 martie se estimează răcirea vremii, spre o medie a maximelor de 3…4 grade și a minimelor de -4…-3 grade. A doua săptămână va fi caracterizată de o creștere treptată a valorilor termice, cu mici variații de la o zi la alta, iar în intervalul 12-14 martie vremea va deveni ușor mai caldă decât în mod obișnuit în a doua decadă a lunii martie, cu medii ale maximelor de 9…11 grade și ale minimelor de -2…0 grade. Probabilitatea pentru precipitații în general slabe va fi mai ridicată în intervalul 5-7 martie și în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.
DOBROGEA
În intervalul 1-5 martie, procesul de încălzire se va resimți îndeosebi la valorile diurne, astfel încât media temperaturilor maxime va crește de la 6 la 13 grade, în timp ce media temperaturilor minime se va situa între 2 și 4 grade. Pe 6 și 7 martie se estimează răcirea vremii, spre o medie a maximelor de 5 grade și a minimelor de -1…0 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, prin creșterea treptată a valorilor termice, cu mici variații de la o zi la alta, se va ajunge ca în intervalul 12-14 martie vremea să devină ușor mai caldă decât în mod obișnuit în a doua decadă a lunii martie, cu medii ale maximelor de 8…9 grade și ale minimelor de 1…3 grade. Probabilitate pentru precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie, va fi mai ridicată în datele de 6 și 7 martie și în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.
MUNTENIA
Vremea se va încălzi până pe data de 5 martie, când va deveni caldă pentru această perioadă, cu temperaturi maxime ce vor crește, în medie, de la 8 la 16 grade și minime ce se vor situa, în medie, între 0 și 2 grade. Răcirea vremii estimată pentru intervalul 5-7 martie va conduce la o medie a maximelor în jurul a 6 grade și a minimelor de circa -3 grade. A doua săptămână va fi caracterizată de o creștere treptată a valorilor termice, cu mici variații de la o zi la alta și spre sfârșitul ei vremea va deveni apropiată de normalul termic al celei de-a doua decade a lunii martie, cu medii ale maximelor de 9…11 grade și ale minimelor în jurul a 0 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, probabilitatea pentru precipitații urmând să fie în creștere în intervalele 6-8 martie și 12-14 martie
OLTENIA
Vremea se va încălzi în intervalul 1-5 martie, devenind caldă pentru această perioadă, cu temperaturi maxime ce vor crește, în medie, de la 10 la 16 grade și minime ce se vor situa, în medie, între 0 și 2 grade. Răcirea prognozată pentru intervalul 5-7 martie va conduce la o medie a maximelor în jurul a 6 grade și a minimelor de circa -3 grade. A doua săptămână va fi caracterizată de o creștere treptată a valorilor termice, cu mici variații de la o zi la alta, iar spre sfârșitul ei vremea va deveni apropiată de normalul termic al celei de-a doua decade a lunii martie, cu medii ale maximelor de 9…11 grade și ale minimelor în jurul a 0 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, probabilitatea pentru precipitații urmând să fie în creștere în intervalele 6-8 martie și 11-14 martie.
LA MUNTE
Vremea se va încălzi până pe data de 4 martie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 5…6 grade și cea a minimelor de -3…-2 grade. Răcirea prognozată pentru intervalul 5-7 martie va determina maxime, în medie, în jurul a -2 grade și minime, în medie, de -9..-7 grade. În cea de-a doua săptămână a lunii martie, în ansamblu normală termic pentru această regiune, media temperaturilor maxime va crește treptat spre 0…2 grade, iar cea a minimelor va ajunge la -6…-4 grade. Probabilitatea pentru precipitații, predominant ninsori va fi în creștere începând din data de 5 martie.
Comentarii pe Facebook
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!