România a făcut pași importanți în procesul transparentizării activității administrației publice locale și centrale. Cu toate acestea, participarea cetățenilor la procesul decizional rămâne una fragmentată și inaccesibilă multora dintre români. De aceea, senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a declarat că a depus la Parlament o inițiativă legislativă care îi va obliga pe șefii administrației publice locale să organizeze ședințe de dezbateri publice pentru cele mai importante hotărâri ale autorităților locale.
„Am depus, împreună cu colegul meu Andrei Postică, o inițiativă legislativă prin care autoritățile locale vor fi obligate să pună în dezbatere publică toate proiectele de acte normative din 5 domenii de importanță majoră pentru comunitate:
1️. strategii;
2️. adoptarea bugetului;
3️. rectificările bugetare;
4️. impozite și taxe locale;
5️. organizarea și funcționarea serviciilor publice.
În acest moment, legislația prevede obligativitatea consultării publice pentru actele normative importante din administrațiile publice locale, doar dacă această consultare este solicitată, în scris, de asociații legal constituite sau de alte autorități publice.
Inițiativa legislativă vine în urma unei serii de întâlniri cu secretari generali din primării, consilieri locali, consilieri județeni, viceprimari sau primari. Primăriile și Consiliile Județene trebuie să fie pro active și să organizeze ședințe de dezbateri publice, pentru a atrage cetățenii în procesul decizional. USR s-a pronunțat mereu în favoarea creșterii transparenței activității autorităților locale, iar cetățenii, ONG-urile și orice persoane interesate trebuie să poată să-și spună părerea despre cele mai importante hotărâri ale unui Consiliu Local sau Consiliu Județean.“, a declarat Remus Negoi.
Iniţiativa legislativă se află în dezbatere publică aici:
https://www.remusnegoi.ro/discutii/discutii-despre-initiative-legislative/propunere-legislativa-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-52-2003-privind-transparenta-decizionala-in-administratia-publica/?fbclid=IwAR1NLbk7cm3B-eflqR-87-zV78Wa3F71rzFwgJUwy485dGU6EEnT_uzL8aw#post-11