Boboteaza şi Sfântul Ioan, adică 6 și 7 ianuarie, ar putea fi zile libere, potrivit unui proiect de lege inițiat și depus în Parlament de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi de liderul grupului deputaţilor PSD, Alfred Simonis.
Potrivit proiectului care a fost depus la Senat, 6 şi 7 ianuarie – Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul – vor fi introduse în Codul muncii ca zile libere.
În expunerea de motive se arată că în România, potrivit datelor oficiale furnizate de ultimul recensământ din anul 2011, 16.307.004 cetăţeni români sunt creştini ortodocşi, ceea ce reprezintă 86,45% din populaţia totală declarată a ţării.
Proiect de lege prin care 6 şi 7 ianuarie să devină zile libere “Pentru creştinii ortodocşi, Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, greco-catolici şi penticostali, care potrivit aceluiaşi recensământ însumează 7,34% din populaţia României. Sărbătoarea Botezului Domnului sau Boboteaza, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că în această zi cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasma Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează”, mai spun iniţiatorii în expunerea de motive. Aceştia afirmă că în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania sau Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. “Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezul Domnului, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că la această dată este prăznuită Naşterea Domnului. Din acest motiv, mai multe ţări din Europa precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. În acest context, dată fiind importanta religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară şi declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează”, se arată în documentul citat de Agerpres.
Iată care sunt liberele legale în anul 2023:
- 1 ianuarie, 2 ianuarie (duminică și luni): Anul Nou
- 24 ianuarie (marți): Ziua Unirii Principatelor Române
- 14 aprilie (vineri): Vinerea Mare
- 16 -17 aprilie (duminica și luni): Paște ortodox 2023
- 1 mai (luni): Ziua Muncii
- 1 iunie (joi): Ziua Copilului
- 4 iunie (duminică): Rusalii
- 5 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
- 15 august (marți): Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie (joi): Sfântul Andrei
- 1 decembrie (vineri): Ziua Națională a României
- 25 decembrie, 26 decembrie (luni și marți) — Crăciunul