Primarii și reprezentanții administrațiilor locale din Tuzla, Agigea și Cumpăna au prezentat astăzi importanța implementării unui proiect comun. Este vorba despre proiectul “Creșterea competitivității prin perfecționare, viziune și educație ACTIVE”. Proiectul este parte din Programul INTERREG V-A România – Bulgaria derulat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Potrivit primarului comunei Tuzla, Reșit Taner, obiectivul general al implementării acestui proiect îl reprezintă schimbarea mentalității asupra menținerii pe piața muncii a populației vârstnice, prin asigurarea unei vieți sănătoase, mai productive, participative și independente pentru această categorie socială, cu impact pozitiv asupra sistemului general de protective socială, în beneficiul dezvoltării macroeconomice naționale.
În ceea ce privește scopul pentru care conducerea administrației comunei Tuzla a ales să implementeze acest proiect, edilul susține că acesta conttribuie la îmbunătățirea gradului de ocupare a forței de muncă pentru populația mai în vârstă, prin reducerea incompatibilității ocupaționale între cererea și oferta de locuri de muncă, incompatibilitatea generală în principal de lipsa unei pregătiri sau perfecționări profesionale.
Valoarea totală a proiectului (cu TVA) este de 446.981,32 de euro, din care: 379.934,1 euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar 58.103,14 euro înseamnă valoarea cofinanțării naționale a României și Bulgariei. Totodată, diferența de 8.944,08 euro reprezintă valoarea cofinanțării proprii a partenerilor de proiect.
Grupul țintă îl reprezintă 200 de persoane, adică 50 de participant din fiecare locație parteneră de proiect, iar implementarea se face în 18 luni, respective de la 19.08.2017 la 18.02.2019.
Concret, cei interesați să se califice pe o meserie au avut la dispoziție programul de training vocational pentru 5 meserii, respectiv agent de securitate, baby sitter, administrator de pensiune, brutar / patiser și instalator sanitar, precum și organizarea a două târguri de muncă în Constanța și Balcik pentru angajatori, absolvenții cursurilor ACTIVE, instituții publice și populație.
La finalul proiectului, primarul din Tuzla a ținut să precizeze că au fost calificați 40 de agenți de securitate, 40 de persoane pentru meseria de baby – sitter, 40 de administrator de pensiune, 40 de persoane calificate pentru meseriile de brutar / patiser și 40 de instalatori sanitari. Totodată, 200 de persoane au primi calificare pentru cursul de calculator – nivel începător și au fost 200 de absolvenți de limbi străine, tot nivel începător.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta