Mai mulți parlamentari PSD au depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede prelungirea mandatului primarilor și consilierilor locali/județeni, de la patru la cinci ani. Inițiatorii argumentează că o astfel de măsură ar duce la realizarea proiectelor asumate, scrie Mediafax.
Propunerea legislativă privind modificarea articolului 24, alin.1, secţiunea 2, din Legea Nr.215/2001 – Legea Administraţiei Publice Locale prevede prelungirea mandatului primarilor și consilierilor județeni de la patru la cinci ani.
Inițiatorii sunt mai mulți parlamentari din PSD, printre care și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, Liviu Pop, senatorul PSD Șerban Nicolae dar și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici. Ei susțin că proiectele de finanțare europene nu pot fi finalizate într-un mandat de patru ani, iar echipei care preia următorul mandat îi este greu să ducă la bun sfârșit proiectul în derulare.
„În prezent, durata mandatului în situația descrisă la motivul proiectului legislativ este de patru ani. Majoritatea proiectelor de finanțare europeană au o durată estimat standardizată de cinzi ani. Este greu pentru o echipă să vină, să preia din mers și să finalizeze cu succes, prin mpsuri potrivite, proiectul aflat în derulare. Modificarea propusă, în sensul arătat de prezenta expunere de motive nu generează costuri imputabile bugetului consolidat al statului, bugetelor locale, cât și terților, părți active, pasive și reactive în societatea românească”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Astfel, PSD propune ca mandatul primarilor și consilierilor locali sau județeni să fie egal cu cel al președintelui României, respectiv de cinci ani.
„În legislatura românească, mandatul aleșilor locali, conform articolului 24, alin 1 secțiunea 2 din Legea nr. 215/2001-Legea Administrației Publice Locale, stabilește durata mandatului în cazul primaruluim al consilierilor locali și consilierilor județeni, la o perioadă de patru ani de la data scrutinului. Situația reală, întâlnită în acrivitatea administrațiilor locale/județene, arată că perioada de timp consfințită de legiuitor nu permite, în contextul biocratic, realizarea proiectelor asumate. Având în vedere practica întâlnită în ceea ce privește mandatul președintelui României, unde perioada de exercitare a funcției conform rezultatului de la alegeri este de cinci ani, implementarea acestei perioade și în cazul primarilor, al consilierilor locali și consilierilor județeni se susține fără echivoc, crează o responsabilitate suplimentară și aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficient îndeplinirii obligațiilor asumate”, se mai arată în proiectul legislativ.
Senatul este prima Cameră sesizată în acest sens.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta