Astăzi, la hotelul Continental din Constanța s-a desfășurat o conferință de presă organizată de Administrația Canalelor Navigabile. Cu această ocazie, au fost prezentate proiectele de modernizare și extindere a capacității de operare în porturile Ovidiu și Luminița.
La această conferință au participat prefectul județului Constanța Silviu-Iulian Coșa, directorul ACN, Florin Goidea, șeful Departamentului Proiecte Europene, Moren Abdurafi, echipa de implementare a proiectelor.
Potrivit Biroului de presă al ACN, la această oră este are în derulare proiectul de modernizare și extindere capacitate de operare în portul Ovidiu.
Acesta presupune modernizarea și reabilitarea construcțiilor de acostare existente pe malul drept al Canalului Poarta Albă – Midia Năvodari prin realizarea de facilități necesare desfășurării activității specifice, dar și realizarea unui port nou pe malul stâng pentru mărirea capacității de operare a mărfurilor. Acesta va oferi facilități pentru acostare și efectuare de operațiuni în port în condiții de siguranță și securitate și furnizarea de utilități.
Pe malul drept sunt în curs de execuție rețeaua de alimentare cu apă a portului (30%), reabilitare canal tehnologic din lungul cheului de greutate (50%), reabilitare accesorii cheu (50%). De asemenea, se lucrează la sistematizarea platformelor existente în vederea betonării acestora (10%).
Pe malul stâng sunt în curs de execuție: construcție cheu nou din planșe (70%), alimentare cu apă (85%), terasamente la platforme (80%).
Valoarea totală a proiectului este de 83.849.525,02 lei din care contribuția nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 43.466.706,85 lei.
În ceea ce privește modernizarea și extinderea capacității de operare în portul Luminița, obiectivul general al proiectului este creșterea volumului de mărfuri tranzitate pe căile navigabile interioare prin modernizarea, reabilitarea și extinderea capacității de operare în portul Luminița, în vederea oferirii de condiții optime pentru transportul naval de mărfuri.
La această dată în cadrul proiectului se execută lucrări la rețeaua de alimentare cu apă a portului (50%), rețeaua de canalizare a portului (20%), conducta de refulare (80%), lucrări de împrejmuire a incintei portuare (20%) iar în vederea realizării cheului tip estacadă șantierul a început aprovizionarea cu tubulatura pentru coloanele forate și armătura pentru carcasele aferente coloanelor forate.
Valoarea totală a proiectului este de 119.556.257,76 lei din care contribuția nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 67.544.975,47 lei.
”Menţionăm că cele două proiecte sunt cofinanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Obiectiv Specific 2.4 – Creșterea volumului de mărfuri tranzitate prin terminale intermodale și porturi.”, a precizat Mihaela Coroiu, purtător de cuvânt.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta