Advertisement
Actual

Proiectul Neptun Deep: Unitatea mobilă de foraj offshore a ajuns la Constanța

Unitatea mobilă de foraj offshore contractată pentru proiectul Neptun Deep a ajuns la Constanța, după o călătorie de 18 zile.

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, operatorul proiectului Neptun Deep, anunță că Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanța.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: ”Sosirea platformei marchează un moment crucial în efortul nostru de a dezvolta primul proiect de gaze în zona de apă de mare adâncime din România, împreună cu partenerul nostru Romgaz. Neptun Deep este un proiect strategic pentru România și UE. Va contribui la independența energetică a țării și la creșterea economică. Ne concentrăm să ducem la bun sfârșit proiectul în condiții de siguranță și eficiență, pe măsură ce avansăm spre primele livrări de gaze”.

Transocean Barents a ajuns în siguranță la Constanța după o călătorie de 18 zile: a plecat din Cartagena, Spania, la sfârșitul lunii octombrie și a trecut pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor, ceea ce a necesitat coborârea turlei, o premieră mondială pentru Transocean și acest tip de platformă.

Advertisement

Înainte de plecarea ei din Cartagena, Transocean Barents a trecut prin modificări structurale majore pentru a permite operațiunea de rabatare a turlei. În total, a fost nevoie de aproximativ 750.000 de ore de muncă și 8 luni pentru a pregăti Transocean Barents pentru călătoria în Marea Neagră.

Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare și Productie a precizat: „Platforma a trecut printr-un proces complex de pregătire. În esență, turla care cântărește în jur de 220 de tone a fost rabatată pe punte pentru a permite trecerea pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor. Echipajul va efectua acum operațiunea inversă și va pregăti echipamentul pentru foraj, astfel încât, în 2025, să putem începe operațiunile în siguranță.”

Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz (prin filiala sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare companie având o cotă de participare de 50% la proiect. Investițiile necesare fazei de dezvoltare însumează, cumulat, până la 4 miliarde de euro. Producția totală este estimată la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele livrări de gaze sunt așteptate în 2027.

În urma deciziei de investiție din iunie 2023, au fost semnate acorduri de execuție cu mari companii internaționale: instalația de foraj Transocean Barrents a fost contractată pe o perioadă minimă de un an și jumătate, serviciile integrate de foraj urmând a fi furnizate de Halliburton România.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme submarine de producție și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și stația de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului.

Advertisement

După sosirea în România, platforma de foraj marin va trece prin lucrări de pregătire precum ridicarea turlei și instalarea echipamentelor de foraj pentru viitoarea misiune: forajul sondelor de producție din proiectul Neptun Deep.

Video cu coborârea turlei aici. Mai multe detalii despre proiectul Neptun Deep aici.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Maria Ionescu

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Recent Posts

Cod galben de ceață în Dobrogea. Vezi care sunt localitățile vizate

În această seară, meteorologii au emis un mesaj nou de vreme severă imediată pentru județele… Read More

3 ore ago

O femeie din Tuzla a dispărut de acasă. Dacă o vedeți, sunați la 112

La data de 18 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Mangalia - Postul de… Read More

3 ore ago

Lovitură electorală pe ultima sută de metri a campaniei: Orban iese din cursa prezidențială și o susține pe Lasconi

Bombă în politica românească cu numai câteva zile înainte de turul I al alegerilor prezidențiale.… Read More

4 ore ago

Primăria Constanța: „Continuăm lucrările de toaletare și corecție a arborilor în municipiu“

Continuă lucrările de toaletare și corecție a arborilor în municipiul Constanța, informează Primăria. Echipele acționează… Read More

7 ore ago

Polaris. Unde au fost amplasate benele pentru colectarea deșeurilor voluminoase

În perioada 18-24 noiembrie, benele pentru colectarea deșeurilor voluminoase sunt amplasate în următoarele locații din… Read More

8 ore ago

Dovada că Marcel Ciolacu și alți lideri PSD au zburat la Nisa cu un avion privat închiriat de Nordis

Mai multe dezvăluiri făcute de mass-media centrală arată putregaiul din politica românească și combinațiile care… Read More

10 ore ago