Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Proiectul privind brăţările electronice pentru deţinuţi a fost adoptat

Published

on

Brăţările electronice pentru deţinuţi ar putea deveni realitate, după ce Senatul a adoptat, marți, proiectul PNL privind monitorizarea prin dispozitive electronice a deţinuţilor. Camera Deputaţilor va avea rol de for decizional, potrivit Mediafax.
După aproape trei ani în care aleşii au promis, măsura prin care deţinuţii vor putea fi monitorizaţi prin brăţări electronice e la un pas de a fi realizată. Senatorii au adoptat, marți, proiectul de lege al PNL prin care se creează o infrastructură în acest sens.
Astfel, se va înfiinţa Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) care va supraveghea măsura implementării acestor dispozitive.
Proiectul prevede monitorizarea electronică în următoarele cazuri:
-executării măsurii controlului judiciar sau controlului judificar pe cauţiune
-executării măsurii arestului la domiciliu, potrivit Codului de procedura penală;
-aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, potrivit legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie
-aplicării ordinului european de protecţie, în cazul în care România este stat emitent,
-supravegherii la distanţă a deţinuţilor, potrivit Legii privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate
Proiectul de lege prevede, totodată, că persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim semideschis pot presta muncă şi desfăşura activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare progesională, în afara penitenciarului, sub supraveghere inclusiv electronică. Supravegherea îndeplinirii obligaţiei de a purta permanent un dispozitiv electronic se face în condiţii stabilite prin lege specială.
Propunerea va fi dezbătută şi de Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional, apoi va merge la preşedintele României pentru promulgare.
Este important de precizat că azi, 1 aprilie 2020, în sistemul penitenciar din  ţara noastră se află 20.645 persoane private de libertate.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions