Plenul Senatului a adoptat, astăzi, prin vot telefonic, proiectul de lege cu măsurile care pot fi impuse în Starea de Alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă, adică după 15 mai. Legea mai trebuie votată și în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
Printre noutățile votate în Senat, față de varianta guvernamentală, se numără:
- Starea de alertă nu poate depăși 30 de zile si poate fi prelungită cel mult inca 30 de zile, deci in total starea de alerta poate dura maxim 60 de zile
- Cand starea de alerta se instituie pe intreg teritoriul tarii, masura trebuie incuviintata de Parlament. Daca Parlamentul respinge, starea de alerta inceteaza de indata.
- In cazul angajatilor din institutiile implicate in lupta anti-coronavirus se poate dispune detasarea pe o distanta de maxim 50 km de domiciliu si cu decontarea cheltuielilor de transport si doar cu acordul prealabil al angajatului. De asemenea, desfasurarea activitatii in regim de telemunca se poate face doar cu consimtamantul angajatului.
- Se poate servi mâncare și băutură doar la terase.
- Suspendările din funcții în administrație nu se poate face pentru funcții elective și nu pentru orice motiv: doar în cazurile unde s-a adus atingere direct luptei contra COVID-19.
De altfel, cele mai multe discuții au fost pe punctul care prevede schimbarea managerilor de spital. Senatorii din Comisia de Sănătate au eliminat trei articole din proiectul de lege al Guvernului, articole care dădeau posibilitatea suspendării sau a demiterii din funcție pe perioada stării de alertă a șefilor instituțiilor publice sau a persoanelor cu funcții de conducere din Ministerul Sănătății și din instituțiile aflate în subordinea ministerului. Conform modificărilor făcute în Comisia de Sănătate, este eliminat și articolul prin care puteau fi angajate persoane pe funcții publice, fără concurs.
Sursa: stiripesurse.ro
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta