În cursul zilei de azi, în portul Constanța s-a desfășurat un miting care vine să anunțe demonstrația care va avea loc pe data de 27 martie a.c. la Bruxelles vizavi de probleme generale și sectoriale din transportul maritim. Au avut reprezentanți organizații sindicale afiliate la ITF/ETF din sectorul maritim/portuar.
Potrivit inspectorului ITF Adrian Mihalcioiu, pe data de 27 martie se va desfășura la Bruxelles o mare demonstrație a lucrătorilor din ramura transporturilor europene.
Obiectivul fundamental al sindicatelor navigatorilor europeni este de a contribui la o industrie europeană de transport maritim puternică, la care să participe un număr tot mai mare de tineri și femei din Uniunea Europeană.
Transportul menține Europa în mișcare. Toți depindem de serviciile de transport pentru călătorii și comert, iar milioane de europeni lucrează în acest sector.
Din păcate, transportul european este în pericol. Concurența necorespunzătoare și practicile comerciale nedorite dăunează serviciilor de calitate, subminează drepturile lucrătorilor și sporesc riscurile privind siguranța pentru toată lumea.
Dumpingul social afectează lucrătorii din transporturi din întreaga Europa:
• Lucrătorii timiși în alte țări sunt deseori plătiți mai puțin decât angajații locali.
• Depășirea orelor de muncă, deoarece angajatorii și guvernele ignoră regulile privind timpul de odihnă.
• Locuri de muncă distruse de concurența neloială pe baza costurilor, nu a calității.
• Companiile internaționale adoptă cele mai ieftine contracte, lăsând lucrătorii fără acces clar la asistență medicală și securitate socială.
• Lucrătorii obligați să încheie contracte precare și pe termen scurt .
• Subcontractarea constantă și falşii angajatori duc la ruperea legăturii dintre angajați și angajatori.
In ultimele decenii, politicienii de la nivel european și national au impus un sector de transport mai liber, mai integrat și mai competitiv. Cu toate acestea, nu au stabilit niciodată norme internaționale corespunzătoare pentru a proteja lucrătorii, intreprinderile și cetățenii.
Companiile expuse concurenței excesive reacționează cu dumpingul social. Ei evită sau abuzează de reglementările sociale în numele profiturilor pe termen scurt.
Acest dumping social împinge în jos salariile și condițiile de muncă pentru sectorul transporturilor din întreaga Europa, adâncind diferențele între persoane din diferite grupuri naționale și profesionale. Acest lucru nu este nu este doar o amenințare la adresa locurilor de muncă în transporturi – este un pericol real pentru coeziunea socială și credința oamenilor într-o societate europeană deschisă.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta