Peste 100 de membri ai Federației PUBLISIND, afiliată la Blocul Național Sindical, din domeniile administrație publică centrală și locală, asistență socială, poliție și poliție de frontieră, grefă judiciară, penitenciare și probațiune, sport și tineret, finanțe și control financiar, mediu și RA-APPS, au pichetat astăzi Prefectura Constanța. Au participat Sindicatul Liber Finanțe Constanța, Sindicatul Dicasterial – GREFIERI, S.N.P.PENITENCIARE, Sindicatul Pollițiștilor Europeni „EUROPOL” și Sindicatul Albatros al Lucrătorilor Agenției Pentru Protecția Mediului Constanța. Principala lor nemulțumire a fost legată de măsurile luate de Guvern privind înghețarea veniturilor. Sindicaliștii cer eliminarea inechităților salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor și un salariu minim corelat cu creșterea prețurilor de consum.
Conducerea Federației PUBLISIND notează că protestele vor continua pe termen nedeterminat pentru decizia de a îngheța salariile și pensiile, neindexarea pensiilor cu valoarea inflației, precum și a creșterii salariului minim net cu doar 41 de lei.
„Nu cerem majorări salariale! Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv si aprobate în Parlamentul României. Suntem bugetari, iar acesta nu trebuie sa fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile așa cum nu putem refuza restricțiile, interdicțiile și incompatibilitățile impuse de lege. Pentru o salarizare decenta si echitabila așteptăm cuminți la rând încă din anul 2010, an în care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o noua lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaționale. Însă, sectorul public nu este împărțit în șmecheri și fraieri. Nu putem înghiți la nesfârșit tergiversările. Sporurile sunt înghețate din 2010. Din 2021, îngheață din nou și salariile după doar doi ani de aplicare a legii-cadru, însă îngheață exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege și care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în 2022.
Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Câțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traversează țara noastră. Creșterea deficitului bugetar este un pretext la îndemână pentru toate guvernele dispuse în primul rând să taie, în condițiile în care personalul din sectorul apărare, ordine publică și securitate națională se află în prima linie și gestionează măsurile împotriva pandemiei de SARS-CoV2 de mai bine de 8 luni, căzând la datorie cu miile. PUBLISIND include 15.000 de membri din poliție și din poliția penitenciară, iar deficitul grav de personal din aceste domenii este compensat prin suprasolicitarea resurselor existente, aspect care generează un volum de muncă suplimentară imposibil de gestionat cât timp nu se fac încadrări corespunzătoare. Costurile cu echipamentele de protecție, cu tratamentele și chiar cu testările efectuate, au fost suportate integral de către angajați. La toate aceste deficiente se adaugă lipsa oricăror compensații (de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgență și a stării de alertă).“, spun sindicaliștii.