Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

PSD propune înființarea serviciului militar pe baza de voluntariat și a unei Gărzi Civile

Published

on

Mai mulți parlamentari PSD au depus la începutul noii sesiuni parlamentare un proiect de lege prin care propun înființarea unui program de voluntariat militar ce presupune o Gardă Civilă, care va funcționa în țară la nivel local. Serviciul, respectiv această Gardă Civilă se va afla, potrivit documentului, în subordinea primarului și va fi coordonată la nivel județean de prefect, compusă din voluntari ce desfășoara stagiul de pregătire militară și civilă. Proiectul a fost semnat de către 23 de parlamantari PSD și a fost depus la Parlament, serviciul militar propus fiind valabil pentru toate persoanele cuprinse între 18 și 30 de ani care vor să aibă pregătire militară.

Garda civila este compusa din voluntari. O data la 5 ani, se efectueaza un stagiu de pregatire de 2 zile – zi de instruire militara si o zi de pregatire teoretica civila. Pot sa se inscrie si foste cadre militare, sau de politie, aflate in rezerva, precum si alte persoane care au efectuat o pregatire militara de-a lungul vietii si sunt trecute in rezerva.

Garda civila va interveni in caz de situatii de urgenta precum inundatii, incendii sau alunecari de teren.

In viziunea initiatorilor, voluntariatul militar presupune desfasurarea unui stagiu de pregatire militara, voluntar, de catre pesoanele fizice cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani la data inceperii stagiului.

Advertisement
usr

Incepand cu primul an dupa promulgare, serviciul voluntar ar urma sa aiba o durata de 3-6 luni pentru recrutii cu studii superioare si 4-9 luni pentru cei fara studii superioare. Aceasta perioada va fi aplicata de catre Ministerul Apararii prin norme la prezenta lege in functie de specificul de pregatire cu fiecare arma.

Aceste stagii vor fi organizate anual, in perioada 1 martie – 30 noiembrie.

Barbatii si femeile care vor sa execute acest serviciu in cadrul Armatei Romane sau la una din institutiile urmatoare: Pompieri, Politia de Frontiera, Jandarmerie, ISU, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, se vor prezenta la centrele militare penru selectioare si stabilirea aptitudinilor.

Perioada in care vor face activitatea de pregatire va fi considerata vechime in munca, iar pentru perioada participarii la pregatirea militara si cea de perfectionare profesionala li se va acorda o solda egala cu salariul minim pe economie.

Voluntarii vor avea un certificat recunoscut de perfectionare profesionala.

Advertisement
usr

Acestia vor avea si o serie de beneficii: o masa calda pe zi, decontarea navetei, contributii la CAS si CASS, iar dupa terminarea stagiului de o scutire pentru acestea de 50%, reducerea varstei de pensionare cu o luna pentru fiecare an de activitate, dar nu mai mult de 2 ani. De asemenea, beneficiaza de garantie de Stat pentru programul Prima Casa si Prima Masina, timp de cinci ani dupa terminarea stagiului.

“Scopul programului este ca prin acest stagiu de voluntariat militar sa se asigure atat pregatirea militara, pentru a avea cadre militare pregatite, cat si incurajarea voluntariatului in Romania si crearea de locuri de munca conexe, MApN fiind nevoit azi sa angajeze de multe ori ofiteri sau subofiteri fara nicio pregatire militara prealabila”, se arata in expunerea de motive.

Camera decizionala pentru acest proiect este Senatul.

Pl290

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions