Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Punctele de prim-ajutor ale pompierilor, în șase dintre stațiunile litoralului

Published

on

Pentru prevenirea situațiilor de urgență, consolidarea climatului de securitate a cetățenilor care tranzitează stațiunile litoralului românesc și optimizarea misiunilor de răspuns, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a dispus o serie de măsuri care să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc, în concordanță cu prevederile concepției de acțiune aprobată la nivelul MAI. Acestea vizează acoperirea palierelor preventiv și de intervenție, prin suplimentarea personalului și tehnicii existente la nivelul județului Constanța, cu efective și mijloace specifice din mai multe județe ale țării care să optimizeze misiunile pompierilor salvatorilor. Pentru prevenirea situațiilor de urgență, în perioada următoare inspectori de prevenire din cadrul vor participa alături de specialiștii constănțeni la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum și la activități de îndrumare, instruire și control pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor. Totodată, prin dislocarea personalului operativ din 14 județe, peste 400 de pompieri vor fi la datorie, zilnic, în stațiunile de pe litoral, pentru ca românii să aibă o vacanță fără evenimente care să le pună viața în pericol. Tehnica specifică de intervenție (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, șenilate) va susține misiunile orientate spre siguranța celor care aleg să-și petreacă timpul liber pe litoral. O atenție deosebită a fost acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe A2 si A4, astfel că în fiecare week-end, mai multe echipaje vor asigura intervențiile (inclusiv cele medicale de urgență) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanța, Ialomița și București-Ilfov. De asemenea, în zonele intens circulate din municipiul Constanța, inspectoratul județean va înființa 15 puncte de lucru temporare, față de cele 9 existente anul trecut. Gradul de siguranță a constănțenilor și a celor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral va fi consolidat prin suplimentarea celor 10 subunități de intervenție județene, cu personal și tehnică specifică care vor încadra 6 puncte de prim-ajutor, 8 puncte de lucru pentru stingerea incendiilor și un punct de lucru pentru salvarea din mediul acvatic. De asemenea, la intrările principale din municipiul Constanța (Valul lui Traian, Ovidiu și Agigea) vor fi disponibile, pentru intervenția imediată, autospeciale de stingere prevăzute cu module de descarcerare.

Trei paramedici vor fi în permanență la datorie

Proiectul, lansat la inițiativa Departamentului pentru Situații de Urgență în vara anului trecut, urmărește îmbunătățirea modului în care este acordată asistența medicală de urgență și creșterea gradului de securitate a cetățenilor, prin mobilizarea forțelor și mijloacelor tehnice specifice intervenției în cazul producerii diverselor situații de urgență. În zonele unde au fost înregistrate în ultimii 5 ani cele mai multe situații de urgență, au fost instalate corturi de prim-ajutor. Acestea se vor găsi pe întreaga durată a sezonului estival pe plajele din Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Saturn și Techirghiol și vor fi deservite, în fiecare zi, de trei paramedici. Corturile sunt dotate cu toate echipamentele necesare pentru acordarea prim-ajutorului medical calificat: defibrilatoare semi-automate, medicamente, materiale sanitare și tărgi. De asemenea, acestea sunt dotate și cu aer condiționat. Programul de funcționare al corturilor va fi între orele 8-20. Lângă corturi vor staționa și șenilatele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, capabile să asigure intervenția pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la corturile de prim-ajutor. Intervențiile la incendii și alte situații de urgență se vor face mult mai rapid. În total, pe întreg sezonul estival vor fi 31 de autospeciale de stingere pregătite să intervină în orice punct din județ. Ambarcațiunile IGSU vor fi și ele în misiune pe perioada sezonului estival. În Tomis, Siutghiol, Eforie Nord, Costinești, Saturn și Techirghiol vor asigura intervenția șase ambarcațiuni (3 RIB, 2 Targa și o barcă pneumatică), încadrate de specialiști scafandri de la inspectoratele pentru situații de urgență din țară; Pentru asigurarea intervenției pe Autostrada A2 în fiecare week-end din sezonul estival, se pun în aplicare măsurile pentru asigurarea intervenției. ISU București-Ilfov asigură intervenția între Centura Capitalei și km 39 cu o ambulanță SMURD și o autospecială de stingere cu modul de descarcerare; ISU Călărași asigură intervenția pe segmentul km 39 — km 139, cu două ambulanțe SMURD, o autospecială de descarcerare și o autospecială de lucru cu apă și spumă cu modul de descarcerare; ISU Ialomița asigură intervenția pe segmentul km 139-km 159, cu o ambulanță SMURD și o autospecială de lucru cu apă și spumă cu modul de descarcerare, iar ISU Constanța asigură intervenția pe segmentul km 159 – intersecție cu Autostrada A4, cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor. La intrările principale din municipiul Constanța (Valul lui Traian, Ovidiu și Agigea) vor fi disponibile, pentru intervenția imediată, autospeciale de stingere prevăzute cu module de descarcerare.

Cum a fost anul trecut?

Advertisement
usr

În perioada de referință, inspectorii de prevenire au participat la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum și la activități de îndrumare, instruire și control pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor. Personalul specializat a derulat 570 de controale la 980 unități de turism și agrement, în urma cărora au fost aplicate 3.744 sancțiuni contravenționale (2.932 avertismente și 812 amenzi), în cuantum de peste 920.000 lei. Cele mai multe obiective controlate au fost din categoriile: alimentație publică — 307, hoteluri — 266, vile turistice — 220, hosteluri — 37, pensiuni — 34, case de vacanță — 28, 19 discoteci și cluburi, 11 tabere școlare și 10 camping-uri. Pe lângă controalele tematice planificate s-au executat și controale inopinate, pe timpul zilei sau pe timpul nopții, în perioadele de week-end sau sărbători legale. De asemenea, pe timpul celor peste 600 de activități preventive au fost derulate instruiri cu personalul aflat la locul de muncă și turiști, fiind diseminate materiale informative utile pentru cetățeni. De la operaționalizarea punctelor de prim-ajutor ale pompierilor, au fost desfășurate 1.543 de misiuni, în urma cărora peste 1500 de persoane, aflate în dificultate, au fost asistate medical. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în stațiunea Costinești, unde au fost asistate medical 657 de persoane, urmate de Eforie — 321 persoane, Jupiter — 257 persoane, Mamaia—203 persoane si Techirghiol — 105 cazuri. Salvatorii care au încadrat echipajele cu șenilate au desfășurat 142 de misiuni pentru transportul persoanelor cu diferite afecțiuni medicale în punctele de prim ajutor de pe plaje sau la ambulanțe, în vederea preluării către unitățile spitalicești.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions