Prezent la Medgidia pentru a inaugura investiţiile realizate cu bani europeni pentru retehnologizarea staţiei de epurare din această localitate, directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, a aruncat săgeţi spre Valentin Vrabie, fostul primar al comunei Peştera, actualmente candidat independent pentru postul de primar al Medgidiei, devenit celebru după ce a impus un tarif de un leu pe metrul cub de apă livrată în localitatea pe care a condus-o. Formal, directorul RAJA a prezentat obligaţiile referitoare la apă, canalizare şi epurare care revin fiecărei localităţi, luând ca exemplu de referinţă, eufemistic, Vulturu – comuna cea mai mică din judeţul Constanţa. Potrivit acestuia, şi Vulturu are obligaţii impuse de Uniunea Europeană, faţă de care trebuie să se conformeze, în caz contrar statul român urmând să fie obligat la plata unei sume forfetare de minim 1.809.000 de euro şi penalităţi pe zile de întârziere ce pot varia între 2.165 şi 130.000 de euro pe zi… până la remedierea situaţiei. Obligaţiile se referă în primul rând la gestionarea sistemului de apă şi canalizare de operatori acreditaţi, precum şi la epurarea apelor uzate conform tehnologiilor aprobate de UE. Stroe a punctat că aceste servicii nu pot fi prestate nemijlocit de primării, în primul rând pentru nu este legal, iar în al doilea rând pentru că structura de preţ nu poate fi controlată, atunci când cheltuielile sunt la grămadă cu altele, de altă natură. Ca să exempifice situaţia, directorul RAJA a citat dintr-un raport al ANRSC, care ar fi constatat că într-o comună din judeţul Constanţa (evident, Peştera… dar Felix Stroe dorea să rămână la nivel de exemplu general, sub eufemismul Vulturu), primăria care a prestat serviciul de alimentare cu apă nu a inclus în tariful (de un leu/m3) impus consumatorilor cheltuielile de funcţionare a pompelor, cheltuielile de mentenanţă, cheltuielile cu majorarea salariului minim pe economie, indicele de inflaţie… Ori, aşa, a rezultat un tarif care nu reflectă costurile reale şi care, tocmai din această cauză, este nul de drept, potrivit Legii 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice.
Rezilierea este permisă, dar costă incredibil de mult
Pe parcursul conferinţei, a devenit şi mai evident că Stroe se referea la Valentin Vrabie şi la Comuna Peştera, atunci când a abordat chestiunea rezilierii contractului de delegare a gestiunii cu operatorul RAJA, vânturată în campania electorală de anul acesta, de politicieni care promit un tarif de un leu pe metrul cub de apă. Stroe a lămurit că procedura de reziliere este permisă şi prevăzută ca atare în contractul de delegare. Modelul contractului emană chiar de la ANRSC. Însă potrivit acestuia, rezilierea se poate face cu plata prealabilă a unei sume de două ori şi jumătate mai mari decât investiţiile realizate în cadrul sistemului de apă, canalizare şi epurare din cadrul localităţii care îşi exprimă o astfel de dorinţă. În cazul particular al Medgidiei, unde tocmai se inaugurase investiţia de zece milioane de euro, rezilierea ar costa bugetul local 25 de milioane de euro.
Nu e scumpă apa, e scumpă risipa
„În Uniunea Europeană, ca o statistică, un cetăţean din Germania, Anglia consumă 128 de litri de apă pe zi. Ori 30 de zile, fac patru metri cubi de apă. La noi e mai mult noroi, mizerie, avem o genă de la daci, ne spălăm mai des. Consumăm cinci metri cubi. Din 30 de pachete de ţigări renunţăm la un pachet şi am rezolvat-o cu apa. Dar nu e scumpă apa, e scumpă risipa. N-au oamenii altă soluţie. Oamenii, la ţară, trebuie să-şi unde şi ei grădinile. Laşi furtunul toată noaptea să curgă, iar dimineaţa ai [un consum de] 10 metri, că vrei să ai lobodă proaspătă. Asta este cu preţurile la apă“, a spus Felix Stroe. Directorul RAJA a mai precizat că, în Germania, irigarea grădinilor cu apă potabilă este considerată un delict. De asemenea, subvenţionarea mascată, prin acoperirea unor costuri, face obiectul procedurilor de concurenţă neloială, care se sancţionează, de regulă, cu amenzi colosale. În schimb, legislaţia europeană, ca şi cea românească, permite acordarea de subvenţii pentru un consum de patru metri cubi de apă, care se acordă individual, pentru cazurile sociale, în baza anchetelor de specialitate ale autorităţilor locale. În sfârşit, dorectorul RAJA a mai arătat că, în situaţia în care în România avem preţuri mai mari decât în UE la gaz, la combustibili, la alimente, apa este singurul produs mult mai ieftin la noi, decât în Occident. Stroe a subliniat că reducerea cotei de TVA la apă, de la 20% la 9%, pentru care a militat activ în ultimii ani, a fost reflectată în tarifele practicate de RAJA SA, care au scăzut. RAJA este singurul operator din România care a redus tariful la apă, proporţional cu reducerea cotei de TVA.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta