Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Raportul arheologic pentru consolidarea țărmului mării în zona Cazino va fi REANALIZAT. Ministerul Culturii, împins de la spate de un jurnalist

Published

on

Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din România, cel referitor la combaterea eroziunii litoralului românesc prin lucrări inginerești de consolidare a coastei și de extindere a plajelor prin înnisipări artificiale, a stârnit vii controverse în ultima perioadă. La un moment dat, lucrările dintr-un sector de plajă au fost blocate, la inițiativa DNA, după ce în nisipul pompat de pe fundul mării pe plaja  în curs de extindere de la Mamaia s-au descoperit monede antice. De asemenea, au apărut indicii cu privire la existența unor fragmente dintr-o ambarcațiune de lemn, care s-ar afla în perimetrul submers de exploatare a nisipului. Între timp, restricția de exploatare a perimetrului de nisip a fost ridicată, iar lucrările de extindere a plajei au fost reluate.

Acesta este contextul în care în spațiul public a pătruns ideea că lucrările de descărcare arheologică pentru acest proiect gigantic nu au fost efectuate ca la carte. Tema a fost avansată și urmărită metodic de jurnalistul de investigație Alexandru Căutiș. El a publicat dovezi că în zonele submerse din vecinătatea Cazinoului din Constanța se află vestigii arheologice subacvatice. Jurnalistul a atras atenția că aceste piese ar putea fi pierdute prin consolidarea coastei din zona Cazino, dacă nu se va realiza o descărcare arheologică veritabilă pe fundul mării.

Alexandru Căutiș a publicat mai multe articole pe această temă (vezi AICI, AICI și AICI). Însă nu s-a limitat doar la acest demers. El a intrat într-o polemică fără menajamente cu reprezentanți ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. De asemenea, a sesizat problemele pe care le-a identificat chiar Ministerului Culturii. Iar Ministerul a luat act, comunicându-i că va cere Comisiei Naționale de Arheologie să reanalizeze raportul de diagnostic arheologic întocmit pentru obiectivul ”Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Tomis-Cazino”. Mai jos puteți citi comunicarea transmisă de Ministerul Culturii către jurnalistul Alexandru Căutiș:

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions