Fostul viceprimar al Constanței, actualul consilier local Costin Răsăuțeanu spune că orașul trebuie să aibă bazin de înot și sală de sport adaptate nevoilor specifice persoanelor cu dizabilități!
„Am depus proiectul privind aprobarea necesitații si oportunității obiectivului de investiții “Bazin de înot și sală de sport multifuncțională pentru persoane cu dizabilități”
Dizabilitatea se referă atât la persoanele care utilizează fotoliul rulant, la nevăzători sau la cei cu deficiențe de auz, dar și la copilul născut cu sindromul Down sau autism, persoana cu epilepsie, tânărul soldat care și-a pierdut un picior, persoana de vârstă mijlocie cu artrită severă, salariatul care a suferit un accident major la locul de muncă sau cetățeanul în vârstă cu boala Alzheimer.
Proiectul promovează principiul egalităţii de șanse prin sport, în paralel cu obţinerea tuturor beneficiilor asupra sănătăţii fizice şi mentale:
- creşterea încrederii în sine;
- integrarea socială;
- reducerea riscului de boli cronice și de afecțiuni secundare;
- îmbunătățirea condiției fizice;
- îmbunătățirea stării de spirit;
- reducerea tulburărilor depresive și de anxietate;
- relaxarea mușchilor și îmbunătățirea posturii;
- sentimentul de libertate și euforie în timpul înotului.
„Construirea unei săli de sport multifuncţionale şi a unui bazin de înot care să primească cu braţele deschise „dizabilitatea” reprezintă un gest de empatie, înţelegere, dragoste şi dreptate, care va face zilele şi vieţile mai bune şi mai frumoase multor familii”. Acestea sunt cuvintele unei mame pe care am întâlnit-o în timpul consultărilor cu privire la proiect. Părinții acestor copii mută munți, dar câtă nevoie au să nu fie singuri în acest drum al lor!
Sala de sport nu va fi una obișnuită, ci una în care se vor practica diferite sporturi de către persoanele cu dizabilităţi: baschet, tenis de masă, minigolf, fotbal, boccia, volei, judo, paraclimbing, para tir cu arcul, gimnastică, atletism, wheelchair curling, colpbol.
Bazinul va fi dotat cu rampe de acces pentru cei în fotoliu rulant, cu lifturi pentru cei tetraplegici, cu vestiare, toalete şi trasee adaptate. Înotul este cel mai versatil și popular dintre toate sporturile practicate de persoanele cu dizabilităţi.
Sportul este cea mai bună modalitate de a dovedi că persoanele cu dizabilități sunt capabile să realizeze aceleași lucruri, dar într-o altă manieră, de multe ori mult mai interesantă prin caracterul inedit.“, spune Costin Răsăuțeanu.