Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Rasova, comuna cu cele mai mari probleme în domeniul funciar. Există deja plângeri penale pe numele primarului Maria Mitu!

Published

on

Primarii comunelor constănțene au participat, ieri, la o ședință de lucru care a avut ca temă legislația din domeniul gestionării terenurilor de pe raza localităților. La întâlnire au participat și reprezentanți ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru a clarifica aspectele legate de această situație. Edilii s-au plâns că pe raza localităților lor sunt foarte multe proprietăți suprapuse, multe titluri de proprietate nu pot fi scrise din această cauză, iar ridicările topografice sunt costisitoare. În același cadrul, edilii s-au plans și de vidurile legislative și întârzierile documentelor la care așteaptă răspunsuri, situații de care sunt răspunzători tot primarii.

Nu mai este nicio noutate că la Rasova legile fondului funciar pun grave probleme reprezentanților administrației locale, iar primarul Maria Mitu a reamintit colegilor de la județ că se impun modificări ale legislației din domeniu, astfel încât documentele funciare să intre în legalitate. “Cele mai mari probleme din tot județul sunt la Rasova, asta ca să nu spun că cele mai mari probleme în domeniul fondului funcțiar din țară se găsesc la Rasova. Mai sunt de scris cel puțin 450 de titluri de proprietate și nu se mai pot scrie deoarece mulți au murit și avem nevoie de certificatele de moștenitori, iar moștenitorii nu se strâng din diverse motive; unii sunt plecați din țară, sunt situații în care nici noi nu știm care sunt moștenitorii pentru că atunci când au cerut pământul trăiau și sunt validați cei din anexe. Dincolo de aceste aspecte, avem OG 700 și Legea 165/2013 privind finalizarea procesului de restituire în natură sau echivalent a imobilelor preluate  în mod abuziv în perioada regimului communist care trebuiesc respectate și în teren situația nu corespunde. Am plângere penală pentru că n-am dat un titlu de proprietate, de exemplu, însă vina nu îmi aparține. Legislația din domeniu este neclară și cerem modificări pentru ca ele să poată fi aplicate în teren. Și vă mai spun ceva, la Rasova nu se poate face cadastru general din cauză că nu există aceste titluri și nici parcelele finalizate. Guvernul alocă o sumă fixă pentru fiecare lucrare de cadastru de 135.000 pentru un sector cu 100 de imobile, iar cadaștrii autorizați nu vor să încheie contracte cu nicio administrație locală dintr-o singură cauză: banii pe care noi i-am plăti sunt puțini și cadastriștii ne evită! Un lucru este cert, noi nu ne permitem să finanțăm un proiect de realizare a cadastrului general, iar oamenii nu mai au răbdare…, transmite primarul comunei Rasova, Maria Mitu.

Amintim că localitatea Rosova este cunoscută pentru această problemă legislativă din domeniul fondului funciar încă din mandatul primarului Dumitru Chirescu, atunci când edilul a emis mai multe titluri de proprietate pe același teren. Primar în perioada 1996 – 2004, Dumitru Chirescu a dublat titlurile de proprietate , acțiunea dând bătăi de cap și acum reprezentanților administrației locale. În 2009, fostul prefect Claudiu Palaz anunța că la Rasova “se va tăia în carne vie” pentru a se încheia cu neclaritățile. Practic, de atunci și până acum activitatea este blocată la Rasova și orice demers aduce în prim plan haosul creat de semnăturile fostului edil Chirescu!

Este important să amintim și că Dumitru Chirescu a fost primul primar din istoria României care a fost dat afară din comisia locală de fond funciar. De ce? Pentru că, din neștiință ori vreun interes de orice natură, acesta a reușit să semneze…. 15 titluri de proprietate pentru un singur teren!

Advertisement
usr

La finalul întâlnirii de ieri, edilii și reprezentanții OCPI au decis să transmită parlamentarilor constănțeni problemele cu care se confruntă pentru promovarea unor măsuri legislative.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions